Επίθεση SPD στους “αντάρτες” βουλευτές της Μέρκελ

Περισσότεροι από 60 βουλευτές των κεντροδεξιών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία ενδέχεται να καταψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ZDF.

Θεωρούν μάλιστα ότι η άποψή τους ενισχύεται από τις επιφυλάξεις του ΔΝΤ περί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) και οι Πράσινοι. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Άξελ Σέφερ προειδοποιεί τους χριστιανοδημοκράτες ότι εάν οι αρνητικές ψήφοι ξεπεράσουν το ένα τρίτο ή το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των βουλευτών του κόμματος, τίθεται σε κίνδυνο το φιλοευρωπαϊκό του προφίλ, Deutsche Welle.

Επικρίνει μάλιστα με σκωπτικό τρόπο τους ισχυρισμούς των διαφωνούντων ότι θα ψηφίσουν με αποκλειστικό κριτήριο «τη συνείδησή τους», υπενθυμίζοντας παλαιότερο αφορισμό του σοσιαλδημοκράτη Χέρμπερτ Βένερ, στενού συνεργάτη του Βίλι Μπραντ: «Όποιος επικαλείται συνεχώς τη συνείδησή του, στις επόμενες εκλογές ας πάει να βάλει υποψηφιότητα με τη συνείδησή του».

Ο βουλευτής των βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χανς Μίχελμπαχ, μιλώντας την Τρίτη στη γερμανική τηλεόραση υποστηρίζει ότι δεν είναι «διαφωνών», αλλά «αγωνιστής, ώστε να επικρατήσει η οικονομική λογική» και επέκρινε το γεγονός ότι η καγκελάριος Μέρκελ επιδιώκει μία «πολιτική λύση» για την Ευρώπη. Ανέφερε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφασή του να καταψηφίσει τη δανειακή σύμβαση, παρά τις έντονες πιέσεις.

Μάλιστα η συνάδελφός του Ντάγκμαρ Βερλ προβλέπει «κρυφό κούρεμα» του ελληνικού χρέους μέσα στο φθινόπωρο. Σε δήλωσή της στην εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ, η Βερλ υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ«δεν θέλει τίποτε άλλο από την αποπληρωμή των χρεων μέχρι το 2075», κάτι που η ίδια σχολιάζει ως εξής: «Για να είμαστε ειλικρινείς, πρόκειται για ένα κρυφό κούρεμα χρέους που θα επιβαρύνει τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας».

Τη συμφωνία αναμένεται να καταψηφίσει στο γερμανικό κοινοβούλιο και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους όρους της σύμβασης.

Καλεί σε “ναι” ο Σόιμπλε

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών καλεί το Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα στην ψηφοφορία. Εκτιμά μάλιστα ότι στη νέα συμφωνία θα συμμετάσχει τελικά και το ΔΝΤ.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει ότι πρόκειται για μία απόφαση, την οποία και ο ίδιος δεν έλαβε «ελαφρά τη καρδία». Ωστόσο, αν ζυγίσει κανείς τα υπέρ και τα κατά «πρόκειται για τη σωστή απόφαση», εκτιμά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ του έχει επιδώσει οδηγίες για να παραμείνει οπωσδήποτε η Ελλάδα στο ευρώ, επισημαίνει ότι «η οδηγία που είχε ήταν η απόφαση της συνόδου κορυφής» του Ιουλίου, την οποία έχει επικυρώσει και το γερμανικό κοινοβούλιο. Σχετικά με πιθανή μελλοντική «διευκόλυνση» στο θέμα του χρέους ο υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι για τα σημερινά δάνεια του EFSF προβλέπεται ήδη αποπληρωμή σε χρονικό διάστημα 32,5 ετών, μία ρύθμιση την οποία χαρακτήρισε «πολύ γενναιόδωρη» και άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή μία επέκταση της περιόδου αποπληρωμής, αλλά «όχι και σε 100 χρόνια». Στο ερώτημα, εάν αυτό είναι και το τελευταίο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απέφυγε να δώσει μονολεκτική απάντηση.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, εάν θεωρεί ότι έχει «υποχωρήσει» στη βασική του απαίτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Αντέτεινε ότι δεν έχει υποχωρήσει, αλλά υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ λαμβάνει αποφάσεις με βάση δικούς του κανόνες και εκτίμησε ότι η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα στηρίξει τελικά τη συμμετοχή στο νέο πακέτο διάσωσης «όταν συντρέξουν οι προϋποθέσεις».

Σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, εάν έχει εκλείψει το ενδεχόμενο του Grexit, της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε ότι «είναι αποκλειστικά υπόθεση των Ελλήνων εάν θέλουν να επωμιστούν τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η παραμονή στο ευρώ», ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι «το κόμμα του κ.Τσίπρα είχε κάνει προεκλογικό αγώνα λέγοντας ότι ʻμένουμε στο ευρώ, αλλά δεν δεχόμαστε πρόγραμμαʼ», κάτι που δεν μπορεί να ισχύει. Ωστόσο δεν δέχθηκε την ερμηνεία ότι ο ίδιος είχε προτείνει το Grexit τον Ιούλιο: πρόκειται για «λάθος» και «διαστρέβλωση της πραγματικότητας», καθώς εκείνος πρότεινε ένα «τάιμ-άουτ» της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που είναι «εντελώς διαφορετικό», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Δείτε επίσης

DW: Ο φόβος της απομόνωσης μαλάκωσε τη Γερμανία στο Eurogoroup

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ