Eπίθεση σε σχολείο στην Γαλλία: Γνωστός στις αρχές για τις σχέσεις του με ισλαμιστές ο δράστης – ΒΙΝΤΕΟ

Ο οπλισμένος με μαχαίρι άνδρας, Μωχαμέντ Μ., που σκότωσε έναν καθηγητή και τραυμάτισε σοβαρά δύο ανθρώπους σε σχολείο στο Αράς, στη βόρεια Γαλλία, ήταν γνωστός για τις σχέσεις του με τους ισλαμιστές και ελέγχθηκε από τις αστυνομικές αρχές την Πέμπτη χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια ή να κατηγορηθεί για κάτι, αναφέρουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι αρχές παρακολουθούσαν τις τελευταίες ημέρες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του από τις οποίες δεν προέκυψαν στοιχεία σχετικά με τη σημερινή επίθεση.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας, ο ένας από τους τέσσερις αδελφούς του είχε συλληφθεί το 2019, σε ηλικία 17 ετών στο Στρασβούργο ως μέλος μίας οργάνωσης ισλαμιστών που προετοίμαζε επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων στο Παρίσι. Ένας άλλος αδελφός του συνελήφθη επίσης σήμερα.

Μωχαμέντ Μ.
Ο δράστης της επίθεσης Μωχαμέντ Μ.

Ο Μωχαμέντ Μ. γεννήθηκε το 2003 στη Ρωσία και έφτασε στη Γαλλία το 2008. Το 2021 ζήτησε πολιτικό άσυλο αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. Επειδή όμως είχε εισέλθει στη Γαλλία πριν από την ηλικία των 13 ετών δεν μπορούσε να απελαθεί με βάση το γαλλικό Δίκαιο.

Το λύκειο του Αράς επισκέπτεται ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας. Οι αστυνομικές αρχές, διαπιστώνοντας ότι πολλές φωτογραφίες και βίντεο από την επίθεση κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο, ζήτησαν από τους πολίτες την άμεση διακοπή της κυκλοφορίας τους «για να διευκολυνθεί το έργο των αρχών αλλά και από σεβασμό στα θύματα».

«Προσπάθησε να μας προστατέψει»

Ένας μαθητής της Γ’ τάξης περιγράφει «Φεύγαμε από την τάξη για να πάμε στην καντίνα, είδαμε τον τύπο με δύο μαχαίρια να επιτίθεται στον δάσκαλο που είχε αίματα. Προσπάθησε να τον ηρεμήσει και να μας προστατέψει. Μας είπε να φύγουμε, δεν καταλάβαμε πραγματικά τι γινόταν, τρέξαμε και άλλοι πήγαν πίσω».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ