Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Αυτές είναι οι αντιδράσεις της Δύσης

Οι Δυτικές Δυνάμεις καταδίκασαν εν όλω τα πλήγματα του Ιράν κατά του Ισραήλ, τα οποία εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής, εκφράζοντας τον φόβο ότι η εν λόγω επίθεση μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ορισμένες από τις σημαντικότερες αντιδράσεις περιλαμβάνουν:

  • Ηνωμένες Πολιτείες: Η Adrienne Watson, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, επανέλαβε την αποφασιστική υποστήριξη του προέδρου Joe Biden προς το Ισραήλ. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν αλληλέγγυες προς τον λαό του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνά του απέναντι σε αυτές τις απειλές από το Ιράν”, αναφέρθηκε σε δήλωσή της. Πρόσθεσε ότι “ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώνεται τακτικά για την εξέλιξη της κατάστασης”.
  • Ευρωπαϊκή Ένωση: Ο Josep Borrell, επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, καταδίκασε τα πλήγματα ως “μια πρωτοφανή ενέργεια και μια σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια” μέσω ενός μηνύματος στο X.
  • Ηνωμένο Βασίλειο: Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ καταδίκασε τα “απερίσκεπτα” πλήγματα ως κινδυνογόνα και δήλωσε ότι “υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση και να αποσταθεροποιηθεί η περιοχή. Το Ιράν επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά τις προθέσεις του να διαταράξει τη σταθερότητα στην περιοχή του”.
  • Γαλλία: Ο υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζούρν δήλωσε ότι “με την απόφασή του να προβεί σε αυτήν την απροκάλυπτη ενέργεια, το Ιράν έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο αποσταθεροποίησης και απειλεί με στρατιωτική ένταση”.
  • Ιταλία: Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι η χώρα του παρακολουθεί την κατάσταση “με προσοχή και ανησυχία” και είναι “έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό σενάριο”.
  • Γερμανία: “Η αεροπορική επίθεση που δρομολόγησε απόψε το Ιράν κατά ισραηλινού έδαφους είναι ανεύθυνη και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τρόπο”, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μέσω του Χ, προειδοποιώντας ότι “το Ιράν διακινδυνεύει να εξαπολύσει πύρινο κρούσμα”. “Βρισκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα συζητήσουμε τώρα περαιτέρω με τους συμμάχους μας”, πρόσθεσε, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο καγκελάριος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς την Κίνα και είναι σε συνεχή επαφή με τις γερμανικές αρχές ασφαλείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ