Επικεφαλής ΟΑΚ: «Προσφέρω τη θέση μου με αντάλλαγμα την ελευθερία στην Βενεζουέλα»

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγκρο, ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, προσφέρθηκε χθες να παραιτηθεί από το πόστο του αν στη Βενεζουέλα διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές και η χώρα προβεί σε μεταρρυθμίσεις για να προστατεύσει το δημοκρατικό της πολίτευμα.

«Θα παραιτηθώ από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών την ημέρα που θα διεξαχθούν ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς εκλογές, χωρίς εμπόδια», δήλωσε ο Αλμάγκρο με μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter.

«Προσφέρω τη θέση μου με αντάλλαγμα την ελευθερία στην Βενεζουέλα», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μεξικό, τα 34 κράτη-μέλη του ΟΑΚ απέτυχαν να καταλήξουν σε ένα ψήφισμα για την Βενεζουέλα.

Από τις αρχές Απριλίου, στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε πόλεις της Βενεζουέλας, 75 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους.

Ο Αλμάγκρο παρέθεσε μια μακρά λίστα απαιτήσεων ως προϋπόθεση για την παραίτησή του, όπως την απελεθέρωση πολιτικών κρατουμένων και την παροχή εγγυήσεων για την ανεξαρτησία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο αυταρχικός σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δήλωσε την Πέμπτη αν ο Αλμάγκρο παραιτηθεί θα εξετάσει την ακύρωση της απόφασής του να αποσύρει την Βενεζουέλα από την διακρατική συμμαχία του ΟΑΚ.

Ο Μαδούρο δεν απάντησε χθες στην προσφορά του Αλμάγκρο, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν «ανήθικο», επαναλαμβάνοντας τις γνωστές κατηγορίες που εξαπολύει προς κάθε επικριτή του, ότι είναι “μαριονέτα της Ουάσιγκτον, με σκοπό να ανατρέψει την κυβέρνησή του”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.