Επιχείρηση «Irini»: Μπλόκο σε πλοίο που μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα στην Λιβύη – Οδηγήθηκε σε ελληνικό λιμάνι – ΦΩΤΟ

Στον Αλμυρό Βόλου οδηγήθηκε, έπειτα από επιθεώρηση της επιχείρησης «Irini» της ΕΕ, το εμπορικό πλοίο «MV MEERDIJK» που μετέφερε στρατιωτικά τεθωρακισμένα οχήματα στην Λιβύη, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι παραβίαζε το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη χώρα.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 από το αρχηγείο της επιχείρησης «Irini» της ΕΕ, στις 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στο εμπορικό πλοίο «MV MEERDIJK» με σημαία Ολλανδίας στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης και διαπιστώθηκε ότι το πλοίο μετέφερε οχήματα τροποποιημένα για στρατιωτική χρήση στη Λιβύη, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Τα οχήματα κατασχέθηκαν και το πλοίο εκτράπηκε σε ευρωπαϊκό λιμάνι για περαιτέρω έλεγχο. Σύμφωνα με το marinetraffic.com, το λιμάνι αυτό ήταν το λιμάνι Τσιγκέλι στον Αλμυρού Βόλου.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η επιχείρηση IRINI προχωρά σε κατάσχεση, σε εφαρμογή της απόφασης 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNSCR) σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Επιχείρηση «Irini» Πλοίο MEERDIJK Επιχείρηση «Irini» Πλοίο MEERDIJK

Το πλοίο αναχώρησε σήμερα, λίγο μετά τις 14.00 από το λιμάνι Τσιγκέλι του Αλμυρού με προορισμό το λιμάνι Bromborough στο Ηνωμένο Βασίλειο

H ανακοίνωση της επιχείρησης IRINI για τη μεταφορά του εμπορικού πλοίου στον Αλμυρό Βόλου

«Στις 11 Οκτωβρίου, η επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI πραγματοποίησε επιθεώρηση του εμπορικού πλοίου MV MEERDIJK στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Διαπιστώθηκε ότι το πλοίο μετέφερε οχήματα τροποποιημένα για στρατιωτική χρήση στη Λιβύη για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η επιχείρηση IRINI καταλαμβάνει ένα φορτίο κατά την εφαρμογή της απόφασης 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNSCR) σε λιγότερο από τρεις μήνες. Ένα από τα ευρωπαϊκά στρατιωτικά σκάφη που επιχειρούν στην Κεντρική Μεσόγειο για την επιχείρηση IRINI εντόπισε το πλοίο καθ’ οδόν προς τη Λιβύη. Κατόπιν αιτήματος της επιχείρησης IRINI, σύμφωνα με την απόφαση 2292 του ΑΣΑΗΕ, η Ολλανδία, ως κράτος σημαίας του πλοίου, έδωσε χωρίς καθυστέρηση τη συγκατάθεσή της για την επιθεώρηση και στις 11 Οκτωβρίου, μια ομάδα επιβίβασης στάλθηκε στο πλοίο για να εξακριβώσει τη φύση των εν λόγω οχημάτων.

Η ομάδα επιβίβασης ανακάλυψε δεκάδες στρατιωτικά οχήματα που μεταφέρθηκαν κατά πιθανή παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Σύμφωνα με την εντολή της επιχείρησης, τα οχήματα κατασχέθηκαν και το πλοίο εκτράπηκε σε ευρωπαϊκό λιμάνι για περαιτέρω έλεγχο. Μετά την επιθεώρηση από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, τα οχήματα αποβιβάστηκαν και αποθηκεύτηκαν στην ξηρά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ