Επέστρεψαν οι Έλληνες του Estelle

Επέστρεψαν οι Έλληνες του Estelle

 

 

Την εμπειρία του ταξιδιού τους προς τη Λωρίδα της Γάζας, τη σύλληψή τους από τους Ισραηλινούς και την επιστροφή τους στην Αθήνα διηγήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής, που επέβαιναν στο ιστιοφόρο «Estelle»…

 

«Ξέραμε ότι για πολλούς ανθρώπους είναι παράδοξο να ενεργείς για κάτι που βρίσκεται μακριά σου, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα σου. Θεωρούμε, όμως, ότι η κρίση που είναι παγκόσμια δεν μπορεί με κανένα τρόπο να βάλει σε δεύτερη μοίρα αξίες οικουμενικές. Όταν στη Λωρίδα της Γάζας συμβαίνει το αποτρόπαιο έγκλημα, ένας λαός να μη μπορεί να μπει και να βγει ελεύθερα στη χώρα του ή να προσεγγίσει το λιμάνι του, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι», εξήγησε ο συντονιστής της αποστολής, Βαγγέλης Πισσίας, αναφερόμενος στα κίνητρα της συμμετοχής της ελληνικής ομάδας στο εγχείρημα υποστήριξης των «ελεύθερων πολιορκημένων» Παλαιστινίων.

Υπενθυμίζουμε ότι το ιστιοφόρο «Εstelle» απέπλευσε πριν από δύο μήνες από τη Σουηδία και κατά τη διαδρομή του σταμάτησε σε 12 ευρωπαϊκά λιμάνια. Στόχος του ήταν να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 30 πολίτες από την Ελλάδα, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά, αλλά και τρεις πολίτες του Ισραήλ. Μάλιστα, μεταξύ των επιβατών ήταν και πέντε κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι: δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοδέλας), ένας βουλευτής από τη Σουηδία, ένας από τη Νορβηγία και ένας από την Ισπανία.

Το ταξίδι διήρκεσε πέντε ημέρες και διακόπηκε το περασμένο Σάββατο, όταν το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό ανέκοψε την πορεία του «Εstelle», σε διεθνή ύδατα και απόσταση 35 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το πλοίο, συνέλαβε τους επιβαίνοντες και κατέσχεσε την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Μας απήγαγαν μασκοφόροι. Καταλήξαμε στην Υπηρεσία Μετανάστευσης του Ισραήλ του υπουργείου Εσωτερικών, που ασχολείται με τους λαθρομετανάστες. Ζήσαμε κάποιες ώρες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του αεροδρομίου», διηγήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Διαμαντόπουλος. Σε ερώτηση, εάν αισθάνθηκε φόβο κατά τη σύλληψη της αποστολής, ο ίδιος εξομολογήθηκε: «Αν κάποιος δεν φοβάται, είναι επικίνδυνο. Το θέμα είναι ότι, όταν αισθάνεσαι ότι αγωνίζεσαι για κάτι που το θεωρείς δίκαιο, τότε αυτό υπερνικά το φόβο».

Ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Κοδέλας, κατήγγειλε ότι οι Ισραηλινοί τούς απαγόρευσαν οποιαδήποτε επαφή με δικηγόρους και την πρεσβεία, έως ότου τελειώσουν οι ανακρίσεις. «Επίσης, έδειξαν ότι φοβούνται την αλήθεια. Αυτό φάνηκε από την προσπάθειά τους να μας κατασχέσουν οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικό είχαμε. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να αφαιρέσουν από τους ανθρώπους τη μνήμη, ούτε να σταματήσουν το μήνυμα της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της αξιοπρέπειας που μετέφερε το “Εstelle”», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι το πλοίο βρίσκεται ακόμα στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ, όπου οδηγήθηκε το Σάββατο. Όλα τα μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής έχουν αφεθεί ελεύθερα και προωθούνται προς τις χώρες τους (οι πέντε Έλληνες επέστρεψαν στην Αθήνα την Κυριακή).

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ