Ενοικιάστρια από την «κόλαση»: Μένει σε Airbnb σπίτι εδώ και 500 μέρες και ζητά από τον ιδιοκτήτη αποζημίωση για να φύγει

Η ενοικίαση ακινήτου αποδεικνύεται…. επικίνδυνο σπορ, ιδίως αν σου τύχει νοικάρης ή νοικάρισσα όπως η πρωταγωνίστρια της παρακάτω ιστορίας. Η Elizabeth Hirschhorn νοίκιασε μέσω Airbnb έναν πολυτελή ξενώνα, με θέα στους λόφους του Λος Άντζελες στις ΗΠΑ. Μένει εκεί για περισσότερο από 1,5 χρόνο και αρνείται να φύγει εκτός εάν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, της πληρώσει ένα τέλος μετεγκατάστασης 100.000 δολαρίων.

Η Elizabeth Hirschhorn νοίκιασε τον ξενώνα του Sascha Jovanovic’s Brentwood τον Σεπτέμβριο του 2021 για έξι μήνες με τιμή 105 δολάρια τη βραδιά, με τα τέλη να ανεβάζουν το συνολικό ποσό στα 20.793 δολάρια, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Αλλά η διαμονή της στο συγκεκριμένο ακίνητο τύπου Airbnb έληξε τον Απρίλιο του 2022 και η Hirschhorn μένει εκεί χωρίς ενοίκιο από τότε.

Ένας δικαστής έκρινε ότι o Jovanovic δεν έχει νομικό λόγο να την εκδιώξει από το σπίτι σύμφωνα με διάταγμα που υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Λος Άντζελες  και ότι θα έπρεπε να της καταβάλει τέλος μετεγκατάστασης για να φύγει.

Σε ένα email προς τον δικηγόρο του Jovanovic, που είναι στη διάθεση των Los Angeles Times, η δικηγόρος της Hirschhorn, Amanda Seward, υποστήριξε ότι «100.000 δολάρια είναι ο φθηνότερος τρόπος προκειμένου (σ.σ. ο Jovanovic) για να βγει από όλη αυτή τη δοκιμασία».

«Είναι το σπίτι του ενοικιαστή μέχρι ο ιδιοκτήτης να έχει στα χέρια του δικαστική απόφαση, όσο δυσάρεστο κι αν είναι αυτό για τον πελάτη σας».

Οι δικηγόροι της Hirschhorn υποστηρίζουν επίσης ότι δεν πρέπει να πληρώσει ενοίκιο – και αντ’ αυτού θα πρέπει να της επιστραφούν τα 20.793 δολάρια,  επειδή η πόλη δεν ενέκρινε ποτέ τον ξενώνα για χρήση και το ντους του κατασκευάστηκε χωρίς άδεια.

«Ο ιδιοκτήτης παραβίασε τον νόμο και προσπάθησε να βγάλει χρήματα νοικιάζοντας μια παράνομη μονάδα», είπε ο δικηγόρος της, Colin Walshok στους LA Times.

«Αφού τον συνέλαβαν, αντί να κάνει το σωστό, κατέφυγε στον εκφοβισμό, την παρενόχληση και την κατάθεση επιπόλαιων μηνύσεων που περιέχουν περίτεχνες ψευδείς ιστορίες, όλα αυτά σε μια προσπάθεια να καλύψει τα ίχνη του».  Αλλά ο δικηγόρος του Jovanovic, Sebastian Rucci, διαφωνεί.

«Είναι ένοικος από την κόλαση», είπε για την Hirschhorn. «Αν έχει δίκιο, η θεωρία λέει ότι αν ένας ιδιοκτήτης κατέχει κάτι παράνομο, τότε μπορείς να μείνεις σε αυτό χωρίς ενοίκιο για πάντα».

Instagram/@drsaschajovanovic

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που έλαβαν οι Times, ο Jovanovic και η Hirschhorn είχαν καλή σχέση τους πρώτους μήνες που έμενε στον ξενώνα του. Το πρόβλημα ξεκίνησε περίπου πέντε μήνες μετά την παραμονή της Hirschhorn στο ακίνητο, όταν παραπονέθηκε ότι τα ηλεκτρονικά της στόρια σταμάτησαν να λειτουργούν.

Όταν ο Jovanovic πήγε εκεί για να τα επισκευάσει, παρατήρησε ζημιές από το νερό και σημάδια μούχλας γύρω από τον νεροχύτη της, τα οποία, όπως ισχυρίζεται, δεν υπήρχαν πριν μετακομίσει εκεί η Hirschhorn.

Προσφέρθηκε να της δώσει χρήματα για να μείνει σε ένα ξενοδοχείο για πέντε ημέρες, ενώ ο εργολάβος του έκανε τις επισκευές. Της πρότεινε δύο συγκεκριμένα καταλύματα όπου, όπως ανέφερε, μένουν γιατροί που επισκέπτονται την περιοχή, ενώ έφτασε στο σημείο να της προσφέρει εναλλακτικά 1.500 δολάρια για να μείνει σε οποιοδήποτε άλλο ξενοδοχείο, σύμφωνα με μηνύματα και email, που έχουν στη διάθεσή τους οι Los Angeles Times.

Αλλά η Hirschhorn αρνήθηκε, επικαλούμενη μέχρι και…υψηλό κίνδυνο από επιπλοκές του COVID-19, ενώ αναφέρθηκε στο ψήφισμα για την προστασία των ενοικιαστών της κομητείας του Λος Άντζελες και ένα σημείωμα γιατρού του 2011 σχετικά με την ακραία ευαισθησία στα χημικά.

Ο Jovanovic της πρότεινε στη συνέχεια να μείνει στο σπίτι του, αλλά εκείνη αρνήθηκε και αυτό, φέρνοντας ως δικαιολογία το πρόβλημά που έχει με το τρίχωμα της γάτας. Τώρα ισχυρίζεται ότι ο Jovanovic την «προσκάλεσε με ακατάλληλο τρόπο» να μετακομίσει στο σπίτι του.

Οι εντάσεις συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της και όταν έγινε σαφές ότι η Hirschhorn δεν έφευγε ή δεν επέτρεπε οποιαδήποτε πρόσβαση μέσα στη μονάδα, ο Jovanovic συμφώνησε -παρότι δεν ήθελε- ότι μπορούσε να μείνει εκεί μέχρι τις 12 Απριλίου για να της δώσει χρόνο να βρει άλλο μέρος, σύμφωνα με ένα email που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

«Ζήτησε περισσότερο χρόνο, αλλά της είπα ότι δεν ήταν δυνατό, καθώς είχα άλλες κρατήσεις μέσω Airbnb», είπε ο Jovanovic στους Times. «Αλλά μετά προσπάθησα να είμαι καλός και να της δώσω μερικές επιπλέον εβδομάδες».

Όταν εξακολουθούσε να μην μετακομίζει, ο  Jovanovic κατέφυγε στις αρχές, κάνοντας αίτημα για έξωση. Η Hirschhorn, με τη σειρά της, επικοινώνησε με το Τμήμα Κτιριακής Ασφάλειας της πόλης, το οποίο διαπίστωσε δύο παραβάσεις στη μονάδα, ότι δεν ήταν εγκεκριμένη για χρήση και ότι είχε παράνομο ντους. Στη συνέχεια έστειλε μια καταγγελία σε έναν ειδικό για τη στέγαση, κάνοντας λόγο για παράνομη έξωση, παρενόχληση και άρνηση να πληρώσει ο ιδιοκτήτης τα τέλη μετεγκατάστασής της.

Ο ερευνητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επειδή η μονάδα παραβίαζε τον κανονισμό της πόλης, ο Jovanovic έπρεπε να αποσύρει τις ειδοποιήσεις έξωσης μέχρι να μπορέσει να αποδείξει ότι ο ξενώνας συμμορφώνεται με τον νόμο. Αλλά ο Jovanovic υποστηρίζει ότι όταν προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση στη μονάδα για να κάνει τις επισκευές, η Hirschhorn δεν τον άφησε να μπει μέσα.

Πρόσφατα του επιβλήθηκε πρόστιμο 660 δολαρίων επειδή δεν συμμορφώθηκε με όσα προβλέπει ο κανονισμός της πόλης.

Οι μηνύσεις

Ο Jovanovic μηνύει τώρα την Hirschhorn για δύο διαφορετικά πράγματα. Η μία καταγγελία αφορά σε αποζημίωση για ζημιές, με τον ιδιοκτήτη να ζητά 58.000 δολάρια από το καταβεβλημένο ενοίκιο, ενώ έκανε έφεση κατά της απόφασης του δικαστή να απορρίψει την υπόθεση έξωσης.

«Αν έχει δίκιο, μπορείτε να νοικιάσετε ένα Airbnb για δύο ημέρες και να αρνηθείτε να φύγετε την τρίτη, εκτός εάν ο ιδιοκτήτης σας πληρώσει για να φύγετε», υποστηρίζει ο δικηγόρος του Jovanovic.

Αλλά η Hirschhorn κατέθεσε ανταγωγή τον Αύγουστο, κατηγορώντας τον Jovanovic για 15 παραβιάσεις (πχ αμέλεια, ενόχληση, εσκεμμένη πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας, παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές).

Ισχυρίζεται ότι γνώριζε για το πιθανό πρόβλημα μούχλας πριν μετακομίσει και ότι την παρενόχλησε και την εκφόβισε να εγκαταλείψει το σπίτι κάνοντας περιττές κατασκευές, τοποθετώντας σάπιες σακούλες με σκουπίδια έξω από την πόρτα της, κλείνοντας το ζεστό νερό και μπαίνοντας παράνομα στη μονάδα.

Καθώς αυτές οι υποθέσεις έχουν πάρει στον δρόμο της δικαιοσύνης, η Hirschhorn συνεχίζει να ζει στην ιδιοκτησία του Jovanovic.

«Είναι σαν ένας πόλεμος χωρίς σφαίρες», είπε.  «Η πόρτα της απέχει λίγα μέτρα από το υπνοδωμάτιο της κόρης μου», σημείωσε ο Jovanovic. «Δεν κοιμόμαστε καλά πια».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ