Εμβόλιο Pfizer: Πότε θα εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για παιδιά 12-15 ετών

Ακόμη και στα τέλη Μαΐου είναι πιθανόν να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. «Επί του παρόντος, ο στόχος που θέτουμε για έγκριση είναι κάποια στιγμή τον Ιούνιο. Προσπαθούμε να δούμε εάν μπορούμε να το επισπεύσουμε αυτό στα τέλη Μαΐου», δήλωσε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Έμερ Κουκ σε κοινή της συνέντευξη στη γερμανική Handelsblatt και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Μας υποσχέθηκαν δεδομένα από τη μελέτη που έγινε από τον Καναδά τις επόμενες δύο περίπου εβδομάδες και αυτό θα μπορούσε να επισπεύσει την αξιολόγηση», είπε, προσθέτοντας ότι, αφού δώσει το “πράσινο φως” ο ΕΜΑ, εναπόκειται στα κράτη-μέλη της ΕΕ το πότε θα ξεκινήσουν να χορηγούν το εμβόλιο στην ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών.

Ο EMA ξεκίνησε την αξιολόγηση της χρήσης του εμβολίου με την εμπορική ονομασία Comirnaty στην ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών στις 3 Μαΐου, λέγοντας ότι αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησής του τον Ιούνιο.

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη Δευτέρα το εμβόλιο για παιδιά ηλικίας 12 ετών, ενώ έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Για «σημαντικό βήμα στον αγώνα εναντίον της πανδημίας» του νέου κορονοϊού, έκανε λόγο η Τζάνετ Γούντκοκ, η οποία ασκεί χρέη υπηρεσιακής διευθύντριας του FDA, σημειώνοντας πως η ενέργεια αυτή επιτρέπει στον νεότερο πληθυσμό να προστατευθεί έναντι του κορονοϊού, καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης στις ΗΠΑ αρχίζει να επιβραδύνεται το τελευταίο διάστημα.

Μέχρι χθες, η επείγουσα χρήση του εμβολίου αυτού είχε εγκριθεί για τα πρόσωπα 16 ετών και άνω. Θα μπορεί πλέον να χορηγηθεί σε εκατομμύρια εφήβους· θα λαμβάνουν δύο δόσεις του εμβολίου με ίση ποσότητα του προϊόντος με αυτή για τους ενηλίκους.

«Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η υπηρεσία προχώρησε σε διεξοδική ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων», διαβεβαίωσε η κυρία Γούντκοκ.

Περίπου 20.000 φαρμακεία θα είναι σε θέση να εμβολιάζουν έφηβους από μεθαύριο Πέμπτη, ενώ δόσεις του προϊόντος θα διανεμηθούν επίσης σε παιδίατρους, διευκρίνισε.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση του προϊόντος των Pfizer/BioNTech για αυτό το ηλικιακό φάσμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ