Εμβόλιο Pfizer: Αποκάλυψη για αύξηση της τιμής του κατά 7,5 ευρώ στο νέο συμβόλαιο για την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, προέβη σε μια αποκάλυψη αναφορικά με το νέο μεγάλο συμβόλαιο που θέλει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις εταιρείες Pfizer-BioNTech για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού από το επόμενος έτος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, όπως επεσήμανε ο ίδιος, η προμήθεια αυτών των εμβολίων θα γίνει σε σημαντικά μεγαλύτερη τιμή ανά δόση. Η ΕΕ θέλει να πετύχει μια νέα συμφωνία με τις δύο εταιρείες για την προμήθεια έως και 1,8 δισεκατομμυρίων εμβολίων το 2022 και το 2023.

Ο Μπορίσοφ, σε σχετικές δηλώσεις του την Κυριακή, σημείωσε ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται ένα νέο συμβόλαιο που προβλέπει την τιμή των 19,5 ευρώ ανά δόση. «Οι τιμές αυξάνονται γρήγορα», είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

«Η τιμή της Pfizer ήταν 12 ευρώ, μετά αυξήθηκε στα 15,5 ευρώ. Τώρα για το 2022 και το 2023 η ΕΕ διαπραγματεύεται συμβόλαιο στην τιμή των 19,5 ευρώ», ανέφερε.

Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση της τιμής από τα 15,5 ευρώ ανά δόση που έχει πληρώσει η ΕΕ για τα 600 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer, στα οποία έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ και αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Αξιωματούχος που εμπλέκεται στις συνομιλίες με τους παρασκευαστές των εμβολίων επιβεβαίωσε την τιμή που ανέφερε ο Μπορίσοφ για το νέο συμβόλαιο, τονίζοντας πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Το νέο συμβόλαιο θα καλύπτει και τις μεταλλάξεις, που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα προσφέρουν ενισχυμένα εμβόλια για την περίπτωση που οι μεταλλάξεις κυριαρχήσουν, σημείωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Ο Μπορίσοφ είπε: «Αυτό θα κοστίσει περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον… Αυτό σημαίνει ότι στους νέους προϋπολογισμούς οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες πρέπει να διαθέσουν μεγαλύτερα, πολύ μεγαλύτερα αποθέματα για τα εμβόλια».

Η κυβέρνηση του Μπορίσοφ ήταν μεταξύ των κρατών της ΕΕ που αρχικά αρνήθηκαν να αγοράσουν όλες τις δόσεις που τoυς αναλογούσαν από την Pfizer, οι οποίες είχαν εξασφαλιστεί από την ΕΕ, επειδή θεωρούσαν το εμβόλιο πολύ ακριβό, δήλωσαν αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΕ.

Επί του παρόντος, η Σόφια έχει εμβολιάσει περίπου το 7,7% του πληθυσμού της με μια δόση, το πιο μικρό ποσοστό στην ΕΕ.

Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η κεντροδεξιά κυβέρνησή του έχει εξασφαλίσει τις παραδόσεις περίπου 2,7 εκατομμυρίων δόσεων Pfizer μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Πηγή πληροφοριών: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ