Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Δεν είναι απαραίτητη μια αναδιάρθρωση του χρέους

Οι αριθμοί που δημοσιοποιήθηκαν από το ΔΝΤ για τις μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας δεν σημαίνουν “με κανέναν τρόπο” αυτομάτως ότι πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος της χώρας, έκανε σήμερα γνωστό το Βερολίνο.

“Με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να αντλήσουμε ως συμπέρασμα απ’ αυτό ότι είναι απαραίτητη μια αναδιάρθρωση του χρέους”, σχολίασε αναφορικά με την έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Μάρτιν Γέγκερ, σε συνέντευξη Τύπου.

Η Γερμανία εξακολουθεί να πιστεύει πως η σωτηρία για την Ελλάδα βρίσκεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της, εξήγησε ο Γέγκερ.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ, αναφερόμενος στην διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, διευκρίνισε και εκείνος ότι το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να ενταχθεί στον ESM και εξήγησε ότι θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί αίτημα από την Αθήνα, κατόπιν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να δώσει εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών και της βιωσιμότητας του χρέους, έπειτα να δοθεί η συναίνεση του Eurogroup ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και εφόσον αυτές καταλήξουν σε αποτέλεσμα, θα έχουμε ένα νέο μνημόνιο με όρους και υποχρεώσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και από τον ΕSM. Τελευταίο θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του και πάλι το Eurogroup. Ο κ. Γιέγκερ επισήμανε ωστόσο ότι σε αυτή την διαδικασία το γερμανικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει δυο φορές, μία προκειμένου να εγκρίνει την συμμετοχή της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις και μία προκειμένου να εγκρίνει την τελική απόφαση του Eurogroup.

“Πρόκειται για καθόλου εύκολη διαδικασία”, δήλωσε ο κ. Γέγκερ, απαντώντας εμμέσως στο εάν είναι εφικτή μια συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος στην χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ που κάνει λόγο για την ανάγκη απομείωσης του ελληνικού χρέους, μίλησε για κανονική διαδικασία του ΔΝΤ, όπως έγινε και τον Απρίλιο και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει πράγματι επιδεινωθεί, αποδίδοντας την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι οπωσδήποτε αναγκαίο ένα νέο “κούρεμα”. “Αν πούμε ότι αυτό το πρόβλημα δεν το λύνουμε με νέο κούρεμα, υπάρχει η δυνατότητα μέσω μεταρρυθμιστικών μέτρων. Για αυτά, συμφωνήσαμε και τα προγράμματα”, πρόσθεσε.

 

Δείτε επίσης:

Το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση του χρέους – Ολόκληρη η έκθεση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ