Εκλογές θρίλερ στην Τουρκία: Ερντογάν 49,34%, Κιλιτσντάρογλου 45,00% – Ολοταχώς προς β’ γύρο στις 28 Μαΐου

Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις έως τώρα καταμετρήσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί προβάδισμα αλλά η χώρα οδεύει σε δεύτερο γύρο εκλογών, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί στις στις 28 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δίνει στην δημοσιότητα το Anadolu, με καταμετρημένο το 98,55% των ψήφων ο Τούρκος πρόεδρος προηγείται με ποσοστό 49,34%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει ποσοστό 45,00%.

Το HaberTurk μεταδίδει πως με βάση το 98,41% των ψήφων καταμετρημένο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει το 49,55% των ψήφων, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 45,00%. Ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,23% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,43%.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η συμμετοχή στις φετινές κάλπες στην Τουρκία ξεπέρασε το 93%. Στις εκλογές του 2018 το ποσοστό είχε φτάσει το 86%.

Καθοριστικές οι ψήφοι από Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη – Τι ψήφισαν στις σεισμόπληκτες επαρχίες

Την ώρα που η καταμέτρηση των ψήφων στην Τουρκία συνεχίζεται , οι ψηφοφόροι σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη αλλά και εκείνοι των σεισμόπληκτων περιοχών φαίνεται πως θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Μέχρι στιγμής, πάνω από το 95% των ψήφων σε όλη την χώρα έχει καταμετρηθεί και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στην εκλογική κούρσα. Αλλά πολλές από τις ψήφους στις μεγαλύτερες πόλεις δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Η Κωνσταντινούπολη έχει πληθυσμό 16 εκατομμυρίων, ενώ η πρωτεύουσα της Τουρκίας, η Άγκυρα, και η πόλη της Σμύρνης έχουν συνολικά 10 εκατομμύρια πληθυσμό η καθεμία.

Για την ώρα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαίνεται να προηγείται σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου έχει αυξήσει κατακόρυφα την υποστήριξή του ιδίως στην Κωνσταντινούπολη αλλά και την Άγκυρα από τις εκλογές του 2015.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς ο Κιλιτσντάρογλου θα κερδίσει όταν βγουν τα αποτελέσματα από αυτές τις τρεις μεγάλες πόλεις.

Συγκεκριμένα, στις προαναφερθείσες πόλεις τα αποτελέσματα προς το παρόν σύμφωνα με το Anadolu έχουν διαμορφωθεί ως εξής: Στην Κωνσταντινούπολη ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει ποσοστό 48,41% έναντι του αντιπάλου του που έχει συγκεντρώσει το 46,78 των ψήφων, στην Σμύρνη ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό, 63,13% έναντι 31,62 , ενώ στην Άγκυρα το κόμμα της αντιπολίτευσης φαίνεται οριακά να ξεπερνά σε ψήφους το κυβερνών κόμμα με τα ποσοστά να βρίσκονται στο 47,04% και 46,24% αντίστοιχα.

Πάντως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δίνει στην δημοσιότητα το Anadolu, με καταμετρημένο το 96,89% των ψήφων ο Τούρκος πρόεδρος προηγείται με ποσοστό 49,42%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει αυτή την ώρα ποσοστό 44,88%.

Τι ψήφισαν οι σεισμόπληκτοι στην πόλη Χατάι

Τρεις μήνες μετά το καταστροφικό χτύπημα του εγκέλαδου, περίπου 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πόλης, κλήθηκαν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές με τα εκλογικά κέντρα να στήνονται στα λίγα εναπομείναντα σχολεία, που δεν κατέρρευσαν, αλλά και σε κοντέινερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από του κατοίκους έχουν εγκαταλείψει την πόλη μετά την τραγωδία, ωστόσο, χιλιάδες σεισμόπληκτοι επέστρεψαν σήμερα για να ψηφίσουν συναντώντας για πρώτη φορά μετά τους καταστροφικούς σεισμούς την οικογένεια και τους φίλους που άφησαν πίσω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Anadolu, στην πόλη του Χατάι βρίσκεται και πάλι οριακά μπροστά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ποσοστό 48,09 έναντι του αντιπάλου του Ερντογάν που έχει συγκεντρώσει ποσοστό 48,02.

Πάντως, ως συνέπεια των καταστροφικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου, η εκλογική εικόνα φαίνεται να είναι σχεδόν η ίδια σε τουλάχιστον δέκα από τις σεισμόπληκτες επαρχίες στην Νοτιοανατολική Τουρκία, καθώς οι ψηφοφόροι έχουν δώσει το προβάδισμα στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στην κούρσα για την προεδρία.

Ρυθμιστής ο Ογάν

O Σινάν Ογάν, ο οποίος συγκεντρώνει το 5,29% των ψήφων και είναι πιθανός ρυθμιστής του αποτελέσματος σε περίπτωση δεύτερου γύρου, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι εκλογές θα πάνε πιθανώς σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

«Βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές να πάνε σε δεύτερο γύρο», καθώς κανένας από τους βασικούς υποψηφίους δεν είναι σε θέση να κερδίσει το 50% των ψήφων, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «οι Τούρκοι εθνικιστές και οι Κεμαλιστές είναι το κλειδί για αυτές τις εκλογές».

Ερντογάν: Συγχαίρω όλους τους πολίτες που ψήφισαν στο όνομα της δημοκρατίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τους Τούρκους «που ψήφισαν στο όνομα της δημοκρατίας», στο πρώτο του μήνυμα πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

«Το γεγονός ότι οι εκλογές της 14ης Μαΐου διεξήχθησαν με ειρήνη και ηρεμία αποτελεί έκφραση της δημοκρατικής ωριμότητας της Τουρκίας» αναφέρει στο Twitter, o ηγέτης του κόμματος ΑΚΡ. Kαι συνεχίζει: «Ενώ οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η βιαστική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα αποτελούσε σφετερισμό της εθνικής βούλησης».

«Χαιρόμαστε που η εμπιστοσύνη του έθνους μας αντανακλάται στη συνεχιζόμενη καταμέτρηση των ψήφων. Θα ήθελα να ζητήσω από όλους τους συναδέλφους και τους φίλους μου να μην εγκαταλείψουν σε καμία περίπτωση τις κάλπες μέχρι να οριστικοποιηθούν επίσημα τα αποτελέσματα. Συγχαίρω όλους τους συμπολίτες μου που ψήφισαν στο όνομα της δημοκρατίας και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε έναν από αυτούς» καταλήγει o Ερντογάν.

Κιλιτσντάρογλου: «Δεν θα κοιμηθούμε απόψε»

«Δεν θα κοιμηθούμε απόψε» τόνισε μέσω Twitter ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Η φαντασίωση που ξεκίνησε με 60% έχει πέσει τώρα κάτω από το 50%. Οι παρατηρητές των εκλογικών αποτελεσμάτων και τα μέλη των εκλογικών επιτροπών μας δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Δεν θα κοιμηθούμε απόψε, λαέ μου» έγραψε ο Κιλιτσντάρογλου.

Αμφισβητεί τα αποτελέσματα ο Ιμάμογλου

Αμφισβητεί τα αποτελέσματα που δίνει το κρατικό πρακτορείο Anadolu και τουρκικά ΜΜΕ για τις προεδρικές εκλογές ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Μπορούμε να το πούμε άνετα: ο Κιλιτσντάρογλου θα ανακοινωθεί ως ο 13ος πρόεδρος της χώρας μας σήμερα», δήλωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Άγκυρας. Και οι δύο αναφέρουν πως αρχηγός της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε τροχιά νίκης με καταμετρημένους σχεδόν το ένα τέταρτο των ψήφων, ενώ προτρέπουν τους ψηφοφόρους να είναι προσεκτικοί και να μην βασίζονται στα αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu.

Πληροφορίες ότι η Ακσενέρ υπέστη νευρικό κλονισμό και χτύπησε αστυνομικό

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για νευρικό κλονισμό της Μεράλ Ακσενέρ.

Η Yeni Safak, που πρόσκειται στο κόμμα Ερντογάν, αναφέρει σε δημοσίευμά της πως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων που δίνουν προβάδισμα στο Ερντογάν, η Μεράλ Ακσενέρ, η οποία συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, με υποψήφιο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υπέστη νευρικό κλονισμό στα κεντρικά γραφεία του κόμματός της.

«Δεν σας είπα ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε;» φέρεται να είπε σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόεδρος του “Καλού Κόμματος”, ενώ το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ακσενέρ έσπασε ένα γυάλινο πλαίσιο και χαστούκισε έναν αστυνομικό.

«Οι εικόνες αυτές καταγράφηκαν από πρακτορείο ειδήσεων, αλλά το υλικό διαγράφηκε ύστερα από έντονη επιμονή των μελών του κόμματος», αναφέρει η Yeni Safak. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και επικράτησε αναστάτωση.

Πανηγυρίζουν οι οπαδοί και του Ερντογάν και του Κιλιτσντάρογλου

Από το απόγευμα της Κυριακής, υπάρχουν πανηγυρισμοί έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην Άγκυρα.

Τα πρώτα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών έδειχναν τον Τούρκο πρόεδρο να προηγείται, οι υποστηρικτές του άρχισαν να πανηγυρίζουν στους δρόμους. Ωστόσο, ξένοι δημοσιογράφοι στην Τουρκία σημείωσαν ότι το κλίμα ήταν ήρεμο και δεν υπήρχε πολύς κόσμος έξω.

Πανηγυρισμοί και στην αντιπολίτευση

Στους δρόμους επίσης, έχουν βγει για να πανηγυρίσουν και οι οπαδοί της αντιπολίτευσης, που ελπίζουν ότι τα επίσημα αποτελέσματα δεν ευσταθούν και θα δουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να προηγείται.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ