Εκλογές στη Συρία

Εκλογές στη Συρία

Το καθεστώς της Δαμασκού οργανώνει σήμερα ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές στις οποίες έχει εκ προοιμίου επικρατήσει ο Μπασάρ αλ Ασαντ και η οποία καταγγέλλεται ως “φάρσα” από την συριακή αντιπολίτευση και τις δυτικές χώρες.

Ο ηγέτης της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης Αχμαντ Τζάμπρα κάλεσε τους σύρους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, οι σύροι ακτιβιστές καταγγέλλουν “εκλογές αίματος” και οι Ηνωμένες Πολιτείες “απάτη”, ενώ ο απολογισμός του εμφυλίου πολέμου έχει ξεπεράσει τους 162.000 νεκρούς.

Η ψηφοφορία αφορά τις περιοχές που ελέγχει το συριακό καθεστώς, δηλαδή του 40% του συριακού εδάφους, όπου ζει το 60% του πληθυσμού σύμφωνα με τον γεωγράφο ειδικό στη Συρία Φαμπρίς Μπαλάνς.

Θεωρητικά, πρόκειται για τις πρώτες εκλογές που οργανώνονται στη Συρία εδώ και μισό αιώνα, αφού ο Μπασάρ αλ Ασαντ και πριν από αυτόν ο πατέρας του Χάφεζ αλ Ασαντ διατηρήθηκαν στην εξουσία μέσω δημοψηφισμάτων. Η σημερινή ψηφοφορία διεξάγεται βάσει εκλογικού νόμου που αποκλείει ντε φάκτο τη συμμετοχή υποψηφίων πολιτικών αντιπάλων.

Ιρανοί, ρώσοι και βορειοκορεάτες παρατηρητές επιτηρούν τη σημερινή ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον Νόα Μπόνσεϊ του International Crisis Group, οι προεδρικές εκλογές δεν θα μεταβάλουν τα δεδομένα στη Συρία, παρατείνοντας μία σύρραξη που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ερείπια και έχει διώξει από τις εστίες τους 9 εκατομμύρια ανθρώπους.

“Αυτή η σκηνοθεσία δεν θα επηρεάσει καθόλου τις θέσεις του καθεστώτος ή της αντιπολίτευσης. “Το καθεστώς εντάσσει τις εκλογές στη ρητορική του περί του αναπότρεπτου της επικράτησής του στο πεδίο της σύγκρουσης”, λέει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ουάνταχ Αμπεντ Ράμπο, διευθυντή της φιλοκαθεστωτικής Al-Watan, “οι εκλογές θα διεκολύνουν την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών” της Γενεύης, που οδηγήθηκαν σε αποτυχία στις αρχές του έτους ελλείψει διεθνούς συναίνεσης.

“Στη Γενεύη, η αντιπολίτευση αρνήθηκε εκ προοιμίου την υποψηφιότητα του Ασαντ στις προεδρικές εκλογές. Τώρα που θα εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία, δεν υπάρχει πλέον άρνηση εκ μέρους της συριακής εξουσίας να συζητηθεί το θέμα μιάς μεταβατικής κυβέρνησης”, λέει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ