Εκλογές ΗΠΑ: Ο “πόλεμος” της καταμέτρησης – Μάχη στήθος με στήθος για Τραμπ και Μπάιντεν στις πολιτείες-κλειδιά

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εκλογική μάχη ανάμεσα σε Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν για την ανάδειξη προέδρου των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν πέτυχε μεγάλη ανατροπή παίρνοντας προβάδισμα στην Τζόρτζια νωρίτερα και πλέον και στην Πενσιλβάνια, η οποία θα του προσφέρει 20 εκλέκτορες και σε αποτέλεσμα τον προεδρικό θώκο. Μέχρι στιγμής ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει συγκεντρώσει 264 εκλέκτορες ενώ χρειάζεται 270 για να ανακηρυχθεί νικητής, με τον Ντόναλντ Τραμπ να φαίνεται αποφασισμένος να μην αφήσει τόσο εύκολα την προεδρία, προαναγγέλλοντας δικαστική μάχη. Το επιτελείο του εξαπέλυσε πολυμέτωπη νομική επίθεση σε αρκετές από τις πολιτείες-πεδία μάχης. Ο Τραμπ, που είχε ήδη αυτοανακηρυχθεί νικητής αργά το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, δεν μοιάζει να έχει διάθεση να αναγνωρίσει τη διαφαινόμενη νίκη του αντιπάλου του.

Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν πήρε το προβάδισμα στην πολιτεία της Τζόρτζια και προηγείται με 1.097 ψήφους του αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά δίκτυα, αν και σύμφωνα με τα ποσοστά βλέπουμε ένα θρίλερ καθώς έχουν και οι δύο από 49%, ενώ ήδη επιβεβαιώθηκε ότι θα γίνει επανακαταμέτρηση.

Στην Πενσιλβάνια ο Μπάιντεν εξασφαλίζει το 49,4% των ψήφων έναντι 49,3% του απερχόμενου προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με το Edison Research, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση ενσωματώνοντας επιστολικές ψήφους, όπου ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με συντριπτικό ποσοστό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Ο παρακάτω διαδραστικός χάρτης παρουσιάζει την εξέλιξη της ψηφοφορίας καθώς και τα αποτελέσματα ανά πολιτεία.

Κάντε «κλικ» σε κάθε πολιτεία στον χάρτη, για να δείτε τα αποτελέσματα των Αμερικανικών εκλογών

Ο Μπάιντεν προηγείται στην Αριζόνα – Επανακαταμέτρηση στην Τζόρτζια

Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων στην Πολιτεία της Αριζόνας, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50%, έναντι 48,6% του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research. Η διαφορά των δύο υποψηφίων ανέρχεται σε 43.779 ψήφους. Στην κομητεία Μαρικόπα, όπου βρίσκεται το Φοίνιξ, η μεγαλύτερη πόλη, έχει καταμετρηθεί το 92,25 των ψήφων και ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50,9% έναντι 47,7% του Τραμπ.

Στο μεταξύ, δεδομένης της πολύ μικρής διαφοράς των ψήφων μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν στην Πολιτεία της Τζόρτζια, οι Αρχές θα προχωρήσουν σε επανακαταμέτρηση, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος για την οργάνωση των εκλογών.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research, οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν τον ίδιο ακριβώς ποσοστό, 49,4%. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Μπάιντεν προηγείται με 1.579 ψήφους και απομένουν ακόμη να ενσωματωθούν στο αποτέλεσμα 4.169 ψήφοι.

Έξαλλος ο Τραμπ

Από την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ επέμενε να αμφισβητεί τα αποτελέσματα που δημοσιεύονταν. Με αναρτήσεις του στο twitter εξέφρασε τις αμφιβολίες του: “Οποιαδήποτε ψήφος έρθει μετά την ημέρα των εκλογών δεν θα προσμετρηθεί”, με το twitter να επισημαίνει ότι το περιεχόμενο που περιέχεται σ’ αυτήν την ανάρτηση μπορεί να είναι παραπλανητικό σχετικά με την εκλογή ή άλλη πολιτική διαδικασία. Λίγη ώρα πριν επέμενε σε άλλη ανάρτησή του: “Σταματήστε την καταμέτρηση”.

Σε δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια, ο Τραμπ δήλωσε στον Λευκό Οίκο ότι οι αντίπαλοί του προσπαθούν να του «κλέψουν» την εκλογική του νίκη, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη γι’ αυτό, την ώρα που η συνεχιζόμενη καταμέτρηση των ψήφων δείχνει πως ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν πλησιάζει στην επικράτηση. «Αν μετρηθούν οι νόμιμες ψήφοι, κερδίζω με ευκολία», υποστήριξε ο Τραμπ, που έκανε δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως η συνέχιση της καταμέτρησης του δείχνει ότι διαπράττεται «νοθεία», στο πλαίσιο της προσπάθειας των αντιπάλων του να του «κλέψουν» τον θρίαμβο.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να φιμώσει τους ψηφοφόρους μας και να κατασκευάσει αποτελέσματα» πρόσθεσε και έκανε λόγο περί «εξαφάνισης», «ως εκ θαύματος» και «μυστικά» των ψήφων των υποστηρικτών του. «Προσπαθούν να νοθεύσουν τις εκλογές και δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να γίνει», επανέλαβε. Κατηγόρησε ορισμένες πόλεις για «διαφθορά» και κατήγγειλε ότι εργαζόμενοι και εκλογικοί αντιπρόσωποι σε αυτές διαπράττουν εσκεμμένα νοθεία και καταμετρούν ψήφους που κατατέθηκαν «παράνομα». Υποστήριξε ακόμη πως τα «μεγάλα μέσα ενημέρωσης», «το χρήμα» και «οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας» είναι όλοι εναντίον του και υπέρ των Δημοκρατικών, αλλά παρά τις «επεμβάσεις» τους, το «μπλε κύμα» που προέβλεπαν οι «ψευδείς δημοσκοπήσεις» δεν ήρθε.

«Θα έχουμε πολλές δίκες», προειδοποίησε, θα ακολουθηθεί ο δρόμος «των νομικών διαδικασιών (…). Σε τελευταία ανάλυση, έχω την αίσθηση πως θα αποφασίσουν οι δικαστές» για το ποιος είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών.

Ο πρεσβύτερος γιος του Τραμπ μιλά για «ολοκληρωτικό πόλεμο»

Ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ παρότρυνε τον πατέρα του, να εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο» εναντίον της εκλογικής «νοθείας» που διαπράττεται, κατ’ αυτόν, στην καταμέτρηση των ψήφων που κατατέθηκαν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. «Το καλύτερο για το μέλλον της Αμερικής» είναι ο πρόεδρος Τραμπ να «κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο γι’ αυτές τις εκλογές και να αποκαλύψει όλη τη νοθεία, την κλεψιά, τους νεκρούς/ετεροδημότες ψηφοφόρους, όλα αυτά που γίνονται εδώ και υπερβολικά πολύ καιρό», υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Είναι καιρός να καθαρίσουμε αυτό το χάος και να σταματήσουμε να μοιάζουμε με μπανανία», πρόσθεσε ο ίδιος.Η διαχείριση του Twitter τοποθέτησε σύντομα ειδική σήμανση στο μήνυμα αυτό του Τραμπ τζούνιορ, χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενό του «αμφισβητούμενο» και «παραπλανητικό».

Κρατούν αποστάσεις οι Ρεπουμπλικανοί

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος μοιάζει να είναι ολοένα πιο απομονωμένος στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται σε αρκετές πολιτείες, παρά τις προσφυγές της ομάδας των δικηγόρων του για να σταματήσει.

Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί αποστασιοποιήθηκαν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατήγγειλε χθες «νοθεία» στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται σε πολιτείες-κλειδιά. «Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται τρελό», έκρινε ο Άνταμ Κίνζινγκερ, βουλευτής που εκλέγεται στο Ιλινόι. Εάν υπάρχουν τεκμηριωμένες ανησυχίες για νοθεία, πρόσθεσε, θα πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη. Τάχθηκε εναντίον της διασποράς «παραπληροφόρησης». «Δεν υπάρχει τρόπος να υπερασπιστεί κανένας τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος απόψε χωρίς να υπονομεύσει τη δημοκρατική διαδικασία στη χώρα μας. Η Αμερική καταμετρά τις ψήφους, και πρέπει να σεβαστούμε τα αποτελέσματα, όπως κάναμε πάντα», σημείωσε ο Λάρι Χόγκαν, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Μέριλαντ.

«Εάν οποιοσδήποτε διαθέτει αποδείξεις ότι έγινε κάτι παράνομο, πρέπει να τις παρουσιάσει και το ζήτημα να διευθετηθεί. Οτιδήποτε λιγότερο πλήττει την ακεραιότητα των εκλογών μας, είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας», σημείωσε ο Πολ Μίτσελ, βουλευτής που εκλέγεται στο Μίσιγκαν. Ο γερουσιαστής Πατ Τούμι, ο οποίος εκπροσωπεί την Πενσιλβάνια, επισήμανε από την πλευρά του ότι δεν έχει δει απολύτως καμία απόδειξη πως διαπράχθηκε εκτεταμένη νοθεία.

Σίγουρος για τη νίκη ο Μπάιντεν

Πάντως, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα νικήσει τον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και θα κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ και ζήτησε από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της Τρίτης. “Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όταν τελειώσει η καταμέτρηση, η γερουσιαστής Χάρις και εγώ θα ανακηρυχτούμε νικητές. Για αυτό το λόγο, ζητώ από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι… Η διαδικασία προχωρεί”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην υποψήφια αντιπρόεδρο του, γερουσιαστή Καμάλα Χάρις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ