Εκλογές 2023: Πώς σχολιάζει το BBC το exit poll

Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία της Ελλάδας αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής, αλλά δεν έχει την πλειοψηφία για μια οριστική νίκη, σύμφωνα με το πρώτο exit poll που ανακοινώθηκε, μεταδίδει το BBC.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οδεύει προς το 36-40% των ψήφων.  Ο κεντροαριστερός Σύριζα του προκατόχου Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται αρκετά πίσω με ποσοστό 25-29%.

Εάν κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, τότε οι Έλληνες ψηφοφόροι θα επιστρέψουν για να ψηφίσουν σε δεύτερο γύρο στις αρχές Ιουλίου.  Έλληνες ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα exit poll μπορεί να αποδειχθούν αναξιόπιστα επειδή πολλοί ψηφοφόροι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν ποιο κόμμα είχαν υποστηρίξει.

Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, ο κ. Τσίπρας μπορεί να επιδιώξει να δημιουργήσει έναν συνασπισμό με το κεντροαριστερό αντίπαλο ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναμένεται να κερδίσει το 9,5-12,5% των ψήφων, σύμφωνα με το κοινό exit poll από έξι  εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Η κεντροδεξιά του κ. Μητσοτάκη κυβερνά την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μπορεί να καυχηθεί ότι η ανάπτυξη της χώρας πέρυσι ήταν κοντά στο 6%. Ωστόσο, η προεκλογική εκστρατεία επισκιάστηκε από μια σιδηροδρομική τραγωδία τον Φεβρουάριο στην οποία σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους ήταν φοιτητές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την  καταστροφή ως σύμπτωμα ενός δυσλειτουργικού κράτους που έχει καταρρεύσει μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης και ανεπαρκών επενδύσεων. Πριν από τέσσερα χρόνια η κατάκτηση του 40% των ψήφων ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο που έχει 300 έδρες.

Αλλά το πρώτο κόμμα δεν δικαιούται πλέον μπόνους 50 θέσεων στον πρώτο γύρο, πράγμα που καθιστά τον δεύτερο γύρο πιο πιθανό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ