Εκλογές 2023: Η ανάκαμψη της οικονομίας έφερε νίκη Μητσοτάκη, σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ

Στην συντριπτική νίκη της ΝΔ, την ανάλυση της επόμενης ημέρας, τις δεύτερες εκλογές αλλά και τα κριτήρια των ψηφοφόρων αναφέρονται σε ρεπορτάζ και αναλύσεις τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ.

Εκλογές 2023: Τηλεφώνησε στους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Επίσπευση διαδικασιών, κάλπες στις 25 Ιουνίου

Guardian: Πιστώνουν στον Μητσοτάκη την οικοδόμηση από την καταστροφή

Η βρετανική εφημερίδα Guardian σε ανάλυση με τίτλο: «Η νίκη του Έλληνα πρωθυπουργού πήρε ώθηση από την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση», εξηγεί ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να μην βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της αλλά έχει παρουσιάσει βελτίωση μετά από την λιτότητα των μνημονίων.

«Το εκλογικό σώμα έχει πιστώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το συντηρητικό κόμμα του την οικοδόμηση από την καταστροφή», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος του Guardian.

Επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη – «Εκλογές στις 25 Ιουνίου»

Και συνεχίζει: «Αλλά ακόμα κι αν η κρίση του κόστους ζωής της Ευρώπης είναι πιο σκληρή στην Ελλάδα από οπουδήποτε αλλού, η χώρα απέχει ακόμα πολύ από εκεί που βρισκόταν πριν από μια δεκαετία, όταν η απόγνωση μετατράπηκε σε ταραχές στους δρόμους – και γι’ αυτό, οι ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν ευχαριστήσει τον Μητσοτάκη».

Εκλογές 2023: Ποιοι διάσημοι εκλέγονται και ποιοι μένουν εκτός Βουλής

CNN: Οι ψηφοφόροι θέλουν να δουν μία ισχυρή κυβέρνηση

Το αμερικανικό δίκτυο CNN στο ρεπορτάζ στην διαδικτυακή του έκδοση σημειώνει: «Οι κυβερνώντες συντηρητικοί της Ελλάδας κερδίζουν τις εκλογές αλλά αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία«.

Το CNN αναλύει το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και την μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. «Με πολλούς Έλληνες να έχουν ήδη λάβει υπόψη τη δεύτερη ψηφοφορία, οι αναλυτές λένε ότι ορισμένοι από τους ψηφοφόρους της Κυριακής επέλεξαν να ψηφίσουν μικρότερα κόμματα, για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους με το πολιτικό κατεστημένο. Αναμένεται να συσπειρωθούν πίσω από τα κύρια κόμματα σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, όπου θα θέλουν να δουν την ανάδειξη μιας ισχυρής κυβέρνησης», καταλήγει το CNN.

BBC: Ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε ισχυρή θέση

Το βρετανικό δίκτυο BBC με ζωντανή ανταπόκριση από την Αθήνα μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ισχυρή θέση. «Τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Υποτίμησαν το επίπεδο υποστήριξης του», σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC, που εξηγεί τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα και την δεύτερη κάλπη που ετοιμάζεται.

«Αυτό που αναμένουν όλοι εδώ είναι ότι περίπου σε έναν μήνα θα υπάρξει μία νέα εκλογική αναμέτρηση. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι έχει μία καλύτερη ευκαιρία να εξασφαλίσει αυτοδυναμία», σχολιάζει το BBC.

Παράλληλα εξηγεί ότι το κριτήριο των ψηφοφόρων ήταν η οικονομία αλλά και το κόστος ζωής. Σύμφωνα με τον Βρετανό ανταποκριτή οι Έλληνες δεν αισθάνονται την ανάκαμψη της οικονομίας στην καθημερινότητα τους αλλά βλέπουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

France24: Συντριπτικό το χτύπημα στον ΣΥΡΙΖΑ

To γαλλικό δίκτυο France24 στο ρεπορτάζ του φιλοξενεί τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τα αποτελέσματα των εκλογών έφεραν «πολιτικό σεισμό» αλλά και του Αλέξη Τσίπρα. Το δίκτυο σημειώνει ότι το αποτέλεσμα αποτελεί «συντριπτικό χτύπημα» στον ΣΥΡΙΖΑ και το πιο πιθανό σενάριο είναι η επιστροφή στις κάλπες τον Ιούνιο.

Deutsche Welle: Συντριπτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη 

Η γερμανική Deutsche Welle στην διαδικτυακή έκδοση της φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο: Ελληνικές εκλογές: Το κυβερνών κόμμα κερδίζει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ» και μεταδίδει τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών.

«Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε συντριπτική νίκη έναντι του κύριου αντιπάλου του, του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα», σχολιάζει η Deutsche Welle.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ