Εκλέγουν Πρωθυπουργό στη Φινλανδία

Εκλέγουν Πρωθυπουργό στη Φινλανδία

Οι συντηρητικοί της Φινλανδίας εκλέγουν σήμερα τον νέο πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος αναμένεται να προσπαθήσει σε μικρό χρονικό διάστημα να ανατάξει την οικονομία που έχει βυθιστεί στην ύφεση.

Τρεις υπουργοί επιθυμούν να διαδεχθούν τον Γιούρκι Κατάινεν, που ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι επιθυμεί να διεκδικήσει μια θέση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς: ο Αλεξάντερ Στουμπ (υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), ο Γιαν Βαπααβουόρι (υπουργός Βιομηχανίας) και η Πάουλα Ρίζικο (υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων).

Περίπου 850 εκπρόσωποι του κόμματος Εθνικού Συνασπισμού, που ηγείται μιας εξακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού, αναμένεται να ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό της Φινλανδίας στο Λάχτι, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Ελσίνκι.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται σήμερα νωρίς το απόγευμα.

Ο νέος πρωθυπουργός θα έχει μικρό χρονικό διάστημα για να εφαρμόσει την πολιτική του καθώς στη Φινλανδία αναμένεται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές το αργότερο τον Απρίλιο του 2015.

Εξάλλου ο Κατάινεν, που το 2008 σε ηλικία μόλις 37 ετών χαρακτηρίστηκε ο καλύτερος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης από την εφημερίδα Financial Times, αφήνει τη χώρα του σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Το ΑΕΠ της Φινλανδίας καταγράφει αρνητική ή σταθερή πορεία για οκτώ συνεχή τρίμηνα. Η χώρα δεν έχει γνωρίσει τόσο παρατεταμένη ύφεση εδώ και 20 χρόνια.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα, που ήταν λίγο κάτω από το 50% του ΑΕΠ όταν ανέλαβε την εξουσία ο Κατάινεν το 2011, αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το όριο του 60% που προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Το τριπλό Α με το οποίο βαθμολογούν και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης το χρέος της Φινλανδίας μοιάζει πλέον εύθραυστο.

Οι τρεις υποψήφιοι για την πρωθυπουργία έχουν δεσμευθεί να συνεχίσουν την πολιτική λιτότητας του Κατάινεν.

Η Ρίζικο, 54 ετών, είναι η μοναδική η οποία έχει ταχθεί υπέρ κάποιων μέτρων ανάπτυξης, όμως ο ισοσκελισμός των δημοσιονομικών παραμένει για την ίδια εγγύηση της οικονομικής ανάταξης.

Ο Στουμπ, 46 ετών που είναι επίσης και υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, είναι γνωστός για τις φιλελεύθερες απόψεις του. Υποστηρικτής της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (2008-2011) είναι ο πιο δημοφιλής μεταξύ των υποψηφίων στους πολίτες και ο πιο γνωστός στο εξωτερικό.

Τέλος ο Βαπααβουόρι, 49 ετών, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα εξαιτίας του ποινικού του μητρώου, εξέφρασε στη διάρκεια της εκστρατεία του την πρόθεσή του να μειώσει τις δαπάνες και να προχωρήσει σε φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Το Κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού διαθέτει 44 από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου, ενώ στις Ευρωεκλογές του Μαΐου είχε βρεθεί στην πρώτη θέση με 22,6%.

Ο Κατάινεν αναμένεται να υποβάλει τη Δευτέρα την παραίτησή του στον πρόεδρο Σαούλι Νιινίστε, ενώ ο διάδοχός του αναμένεται να ανακοινώσει ως το τέλος του Ιουνίου τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ