Είχαν την τύχη των Pussy Riot

Είχαν την τύχη των Pussy Riot

 

Δύο γυναίκες τέθηκαν υπό κράτηση σήμερα στον καθεδρικό της Μόσχας, κατά την προσπάθειά τους να τιμήσουν την πρώτη επέτειο από την “πανκ προσευχή” κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την οποία είχε τραγουδήσει πέρυσι στον ίδιο ναό το γυναικείο συγκρότημα των Πούσι Ράιοτ (Pussy Riot), δύο μέλη του οποίου βρίσκονται σήμερα στη φυλακή.

Η Ιρίνα Καρατσούμπα και η Ελένα Φόλκοβα, εκπαιδευτικοί και οι δύο, οι οποίες φορούσαν μάσκες όπως αυτές των Πούσι Ράιοτ, συνελήφθησαν το πρωί στον καθεδρικό ναό την ώρα που ετοιμάζονταν να αφήσουν λουλούδια μπροστά από το εικονοστάσι.

Σε αυτές επετράπη το απόγευμα να φύγουν από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο είχαν οδηγηθεί, ανέφερε μέσω Twitter η δικηγόρος Βιολέτα Φόλκοβα.

Η Καρατσούμπα διηγήθηκε ότι ήθελε να τιμήσει “την επέτειο ενός γεγονότος που άλλαξε τη χώρα μας”, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα gazeta.ru.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο Ίντερνετ οι δύο γυναίκες παρουσιάζονται να εκφράζουν την συμπάθειά τους προς τις Pussy Riot.

“Πιστεύουμε ότι ήταν μια (. . .) ηρωική πράξη ότι βγήκαν και είπαν στην Εκκλησία πόσο πολύ έχει πέσει και τι πρέπει να κάνει για να είναι μια πραγματική εκκλησία: Να μην υπηρετεί το κράτος, αλλά το Θεό”, δηλώνει η μια από τις δύο γυναίκες στο βίντεο το οποίο εστάλη στην ιστοσελίδα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα.

“Γι’ αυτό ήρθαμε, επειδή είναι σαφές πόσο οι γυναίκες αυτές υπέφεραν. Είναι στη φυλακή, σε δύσκολες συνθήκες. Τα παιδιά τους είναι χωρίς τις μητέρες τους”, σημείωσε η μία από τις δύο προτού συλληφθεί.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 2012, πέντε νεαρές γυναίκες που φορούσαν μάσκες μπήκαν στον καθεδρικό της Μόσχας και ερμήνευσαν ένα πανκ τραγούδι με το οποίο κατήγγειλαν μια αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην ορθόδοξη Εκκλησία και την πολιτική εξουσία. Αυτές προσευχήθηκαν στην Παναγία να “εκδιώξει τον Πούτιν”.

Το περιστατικό, που δεν διήρκεσε περισσότερο από 40 δευτερόλεπτα, βιντεοσκοπήθηκε και απέκτησε αμέσως τεράστια δημοσιότητα χάρη στο Ίντερνετ.

Οι νεαρές γυναίκες κατάφεραν να διαφύγουν εκείνο το πρωί, αλλά τρεις από αυτές συνελήφθησαν μερικές ημέρες αργότερα.

Τον περασμένο Αύγουστο η 23χρονη Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, η 24χρονη Μαρία Αλέχινα και η 30χρονη Γεκατερίνα Σαμούσεβιτς καταδικάσθηκαν για χουλιγκανισμό υποκινούμενο από θρησκευτικό μίσος εξαιτίας του χάπενινγκ που έκαναν στον καθεδρικό ναό και καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση δύο ετών. Αργότερα η ποινή της Σαμούσεβιτς ανεστάλη και η καταδικασθείσα αποφυλακίσθηκε.

Οι Τολοκονίκοβα και η Αλεχίνα, και οι δύο μητέρες μικρών παιδιών, εκτίουν την ποινή φυλάκισης σε στρατόπεδα εργασίας που βρίσκονται μακριά από τη Μόσχα.

Στο εξωτερικό οι νεαρές γυναίκες εξασφάλισαν την υποστήριξη καλλιτεχνών όπως η Μαντόνα και η Γιόκο Όνο και ένα ντοκιμαντέρ για την δίκη τους κέρδισε ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου Sundance.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ