Είναι πιθανή η κατάρρευση της Σένγκεν λέει Γερμανός αξιωματούχος

του Θάνου Μωριάτη

Σήμα κινδύνου για την διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν, τουλάχιστον με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα, εκπέμπει, μέσω του Real.gr, ο Γιόζεφ Γιάνινγκ. 

Ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις διεθνείς σχέσεις στο Βερολίνο, θεωρεί πιθανή την κατάρρευση της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ωστόσο ανοιχτά την περαιτέρω οικονομική ενοποίηση ενός πυρήνα κρατών-μελών.

Ακόμα, μέσω της αποκλειστικής του συνέντευξης στο Real.gr, μιλά για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και προκρίνει την εμβάθυνση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Τέλος, συμβουλεύει τους νέους Έλληνες να «ανοίξουν» τα φτερά τους και να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε και στην Ελλάδα έμπειρο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

– Λίγες μέρες μετά την Σύνοδο Κορυφής, χώρες έδρασαν μονομερώς, κλείνοντας τα σύνορα τους. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης;

Πράγματι, η συνθήκη Σένγκεν, που αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων μεταξύ των συνόρων, ενδεχομένως θα καταρρεύσει λόγω της αδυναμίας εφαρμογής μιας συλλογικής απάντησης στην προσφυγική κρίση από όλα τα κράτη-μέλη. Η σύνοδος των βαλκανικών χωρών που έλαβε χώρα στην Αυστρία, στις 24 Φεβρουαρίου, δείχνει από την μεριά των συμμετεχόντων κυβερνήσεων μια αυξανόμενη νευρικότητα, αν όχι πανικό.

Αυτές οι χώρες δείχνουν να έχουν χάσει την πίστη τους στην βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής συμφωνίας με την Τουρκία, όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των νέων αφίξεων. Στην πραγματικότητα, η απόφασή τους θα μετατοπίσει το βάρος της κρίσης προς τη Γερμανία όσον αφορά τη βόρεια πλευρά της Ευρώπης και προς την Ελλάδα για την νότια πλευρά της, εξωτερικεύοντας και μεταφέροντας την πίεση στις γειτονικές χώρες. Αυτή είναι η συνταγή για την πολιτική αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση της, από την συγκρότηση της Ευρωζώνης. Προσφυγική κρίση, Οικονομική κρίση, Ανεργία, Grexit και τώρα Brexit. Ποιά είναι η επόμενη μέρα για την Ευρώπη;

Η ερώτηση αυτή δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Από την μια πλευρά, η παρούσα κατάσταση δείχνει τελικά πόσο εύθραυστη είναι η διαδικασία της ολοκλήρωσης της ενοποίησης. Το ενδεχόμενο κατάρρευσης είναι πιθανό, στην περίπτωση που κράτη-μέλη αρχίζουν να απομακρύνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαταλείποντας την πίστη τους στο κοινό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, κατευθύνοντας αλλού τις πολιτικές τους προτεραιότητες. 

Από την άλλη, τα κίνητρα διατήρησης της ενοποίησης στο βαθμό που είναι σήμερα, παραμένουν υψηλά, ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας και τα νομισματικά θέματα, την εσωτερική ασφάλεια αλλά και την εξωτερική πολιτική. Εκτιμώ, πως μια νέα συνθήκη Schengen θα προκύψει, που θα αφορά τον πυρήνα των χωρών, την στιγμή που το σημερινό καθεστώς, ενδεχομένως, θα διαλύσει. Τα κίνητρα για την εξερεύνηση της προοπτικής πλήρους ενοποίησης παραμένουν ισχυρά στο οικονομικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Μετά την υπογραφή του Μνημονίου τον Ιούλιο, πολλοί πιστεύουν, μεταξύ άλλων το Δ.Ν.Τ. και η ελληνική κυβέρνηση, πως το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο. Υπάρχει άλλος τρόπος να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση;

Το πρόγραμμα εστιάζει στην μάκρο-οικονομική σταθερότητα και στην εξυγίανση των δημοσιονομικών. Αυτά τα δύο είναι απαραίτητα για την παροχή δανείων και εγγυήσεων προς την Ελλάδα. Η πραγματική πρόκληση, έγκειται στην περιεκτική ανακατασκευή του Ελληνικού δημόσιου τομέα-την διαμόρφωση καλύτερων κανόνων και την υλοποίηση τους, ένα πιο παραγωγικό δικαστικό σύστημα, καθώς και μία δημόσια διοίκηση που να βασίζεται σε κανόνες και αποτελεσματικότητα. 

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο δημόσιος τομές θα πρέπει να συρρικνωθεί καθώς είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του. Πιθανόν να χρειαστούν παράλληλες δομές ώστε να γίνει μία ομαλή μετάβαση σε πιο ωφέλιμη διακυβέρνηση. Το πελατειακό σύστημα και η διαφθορά θα τερματιστούν μόνο με την επιβολή νέων κανόνων και νέων δομών. Προφανώς κάτι τέτοιο θα δυσαρεστούσε πολλούς καθώς θα αφαιρέσει πλεονεκτήματα και προσβασιμότητα σε πολύ κόσμο.

– Ποια είναι η άποψή σας για το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας; Ευθύνονται τα κόμματα για την κακή διαχείριση της κρίσης;

Ναι, ευθύνονται. Η πιο σημαντική αδυναμία τους, παραμένει η καθυστέρηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την αυταπάτη πως η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από αυτή την κρίση με την υιοθέτηση μόνο των απολύτως αναγκαίων τεχνοκρατικών ρυθμίσεων, κατηγορώντας παράλληλα τους εξωτερικούς παράγοντες για όλες τις κακουχίες του ελληνικού πληθυσμού. 

Διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν μικρή επιτυχία στη μείωση των δημόσιων δαπανών αλλά και την αύξηση των κρατικών εσόδων. Παράλληλα ήταν απρόθυμοι στην εκκίνηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλίας στην όλη διαδικασία. Την ίδια στιγμή, δεν έχουν εγκαλέσει ενεργά την υποστήριξη και βοήθεια των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε έχουν αποδεχτεί επίσημα τις όποιες βοήθειες έχουν προσφερθεί.

– Η Ελλάδα έχει καταταχθεί πρώτη στην ανεργία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ανεργία στους νέους να φτάνει το 50%. Τι θα συμβουλεύατε έναν νεαρό/ή εργαζόμενο που πληροί όλα τα κριτήρια εργασίας, αλλά δεν μπορεί να βρει δουλειά στην Ελληνική αγορά εργασίας;

Η δική μου συμβουλή, θα ήταν να σκεφτεί την εύρεση εργασίας στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή αγορά. Όσο καλά προσόντα και αν έχει κανείς, πρέπει πρώτα να τα εφαρμόσει στην δουλειά του, προκειμένου να εδραιωθεί και να διευρύνει τους ορίζοντες του. Να επιδιώξει την απόκτηση διεθνούς εμπειρίας εργαζόμενος στο εξωτερικό, παράλληλα όμως να είναι έτοιμος να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αδράξει τις ευκαιρίες όταν αυτές του παρουσιαστούν. Η Ελλάδα θα ωφεληθεί από νεαρούς εργαζόμενους που έχουν εμπειρία από πρώτο χέρι για το πως λειτουργούν τα εργασιακά περιβάλλοντα άλλων χωρών.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Απέναντι στην απόφαση της Αυστρίας να εξαιρέσει την Αθήνα ο Γερμανός ΥπΕξ

Η περίεργη απάντηση των ΗΠΑ για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.