Εύσημα από τον Πάπα Φραγκίσκο σε Ελλάδα και Ιταλία για τους πρόσφυγες

Ο Πάπας Φραγκίσκος τονίζει ότι «ζούμε μία τραγωδία με την προσφυγική κρίση» και καλεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να πράξουν περισσότερα για τη φιλοξενία, αλλά και την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων.

«Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν δώσει ένα παράδειγμα, ένα πολύ μεγάλο παράδειγμα», ανέφερε. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί «θα δημιουργηθούν γκέτο, όπως συμβαίνει στο Βέλγιο».

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισημαίνει ότι ασφαλώς κάθε χώρα «έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της, να γνωρίζει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει» και όσοι αντιμετωπίζουν την απειλή της τρομοκρατίας προφανώς έχουν δικαίωμα να διενεργούν  πιο αυστηρούς ελέγχους, αλλά «καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται στους πολίτες της τον διάλογο με τους γείτονες». Η συνέντευξη δόθηκε στην El País, αναμένεται να αναδημοσιευθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ενώ αφορά σε μεγάλο βαθμό εσωτερικά ζητήματα της καθολικής εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δέχεται πολλές ερωτήσεις και για επίκαιρα ζητήματα. Μιλώντας για την εκλογή Τραμπ στον Λευκό Οίκο, απευθύνει έκκληση για νηφαλιότητα και δηλώνει ότι «κανείς δεν πρέπει ούτε να χαίρεται, ούτε να τρομάζει» με αυτά που θα μπορούσαν να συμβούν. «Ας δούμε πρώτα τι θα κάνει και μετά θα σχηματίσω άποψη» δήλωσε.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη και μάλιστα συγκρίνει εμμέσως τη σημερινή εποχή με την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του ´30. «Ο Χίτλερ δεν άρπαξε την εξουσία, αλλά εξελέγη από τον λαό του και στη συνέχεια κατέστρεψε τον λαό του. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Σε στιγμές κρίσης, η ορθή κρίση δεν λειτουργεί…» προειδοποίησε ο Ποντίφικας.

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε επίσης:

Τραμπ: Έσπειρε ανέμους – Θα θερίσει θύελλες; – ΒΙΝΤΕΟ

Νότια Κορέα: Ο υπηρεσιακός πρόεδρος ζητά άμεση ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.