Εφημερίδα του Ερντογάν κατηγορεί τους Αμερικανούς για το πραξικόπημα

Ένας πρώην Αμερικανός διοικητής της ISAF, μίας ΝΑΤΟϊκής αποστολής ασφάλειας στο Αφγανιστάν, ήταν ο διοργανωτής της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, αναφέρουν πηγές που επικαλείται δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yenisafak. 

O διοικητής John F. Campbell ήταν μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες που οργάνωσε και διαχειρίστηκε τους στρατιωτικούς που βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Ο Campbell διαχειρίστηκε επίσης συναλλαγές άνω των 2 δισ. δολάριων που έγιναν μέσω της τράπεζας UBA στη Νιγηρία, χρησιμοποιώντας συνδέσμους της CIA, προκειμένου τα χρήματα να διανεμηθούν σε πραξικοπηματίες στην Τουρκία.

Η έρευνα, σημειώνει η εφημερίδα, έχει δείξει ότι ο Campbell είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο μυστικές επισκέψεις στην Τουρκία, από τον Μάιο μέχρι την ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι ο Campbell, ο οποίος ήταν διοικητής της ISAF από τις 16 Αυγούστου του 2014 έως την 1η Μαΐου του 2016, είχε πραγματοποιήσει μυστικές συναντήσεις στη στρατιωτική βάση  στο Ερζερούμ και στην αεροπορική βάση στην Άδανα.

Εάν η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν επιτυχής, ο Campbell θα επισκεπτόταν την Τουρκία σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Διαβάστε επίσης

Εντάλματα σύλληψης κατά 42 Τούρκων δημοσιογράφων

Καταγγελίες-σοκ από τη Διεθνή Αμνηστία: Βιάζουν με γκλομπς κρατούμενους στην Τουρκία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ