ΕΕ: “πολυάριθμες ενδείξεις” για ευθύνη της Δαμασκού

ΕΕ: “πολυάριθμες ενδείξεις” για ευθύνη της Δαμασκού

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν σήμερα στο Βίλνιους ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν πράγματι στις 21 Αυγούστου στη Συρία και ότι υπάρχουν “πολυάριθμες ενδείξεις” πως για την επίθεση αυτή ευθύνεται το καθεστώς, δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός.

“Όλοι οι υπουργοί κατήγγειλαν τη χρήση χημικών όπλων και υπογράμμισαν ότι αυτοί που τα χρησιμοποίησαν πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την πράξη τους αυτή”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Γουόζας Ολέκας, ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ.

“Πολυάριθμες ενδείξεις μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς” του Μπασάρ αλ-Άσαντ, πρόσθεσε.

“Δεν υπάρχει μία και μόνη απάντηση στην κατάσταση (στη Συρία) και γι’ αυτό εκφράσαμε διαφορετικές απόψεις” όσον αφορά την απάντηση που πρέπει να δοθεί, υπογράμμισε ο Ολέκας ερωτηθείς για τις διαφορές απόψεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Μετά τους υπουργούς Άμυνας, οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών της ΕΕ θα συνεδριάσουν νωρίς το απόγευμα στο Βίλνιους για να επιχειρήσουν να εκπονήσουν μια κοινή θέση για την απάντηση που πρέπει να δοθεί. Μια δήλωση θα γίνει από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, αύριο Σάββατο, στο τέλος της συνόδου, στην οποία προσεκλήθη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ένας ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί, πως οι αποδείξεις που παρουσιάσθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις υπηρεσίες πληροφοριών διαφόρων χωρών έπεισαν τους ευρωπαίους υπουργούς για την ανάμειξη του καθεστώτος. “Το μόνο ερωτηματικό που απομένει είναι αν η απόφαση ελήφθη από τον Άσαντ ή σε στρατιωτικό επίπεδο”, πρόσθεσε.

Σχετικά με την στρατιωτική επέμβαση που προωθείται από τις ΗΠΑ, οι υπουργοί Άμυνας “της Γαλλίας και της Δανίας εξέφρασαν σαφώς την υποστήριξή τους, ενώ αυτοί άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας ή της Ισπανίας, ζήτησαν να επιδειχθεί σύνεση”, συνόψισε.

“Όμως κανένας υπουργός δεν είπε ότι η χώρα του θα εξέφραζε την καταδίκη της αν υπήρχε μια ένοπλη δράση”, διευκρίνισε ο διπλωμάτης αυτός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ