Δραματικές στιγμές στο Αφγανιστάν: Αναφορές για “αρκετές εκρήξεις” στην Καμπούλ

Δραματικές είναι οι στιγμές που εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στην Καμπούλ, έπειτα από την είσοδο των Ταλιμπάν και την αποχώρηση του προέδρου του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάνι.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, την τελευταία ώρα ακούστηκαν εκρήξεις στην αφγανική πρωτεύουσα.

Το δίκτυο 1TV News μετέδωσε ότι αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην Καμπούλ, ενώ ένας κάτοικος της κεντρικής συνοικίας Μακροριάν είπε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις, όχι πολύ μεγάλες.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η ατμόσφαιρα είναι γενικά ήσυχη, ωστόσο, οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν απομακρυνθεί από τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι μπήκαν σε συνοικίες της Καμπούλ 

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι μπήκαν σε πολλές συνοικίες της Καμπούλ, ενώ τρεις από τους ανώτερους αξιωματούχους τους δήλωσαν ότι οι αντάρτες κατέλαβαν και το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη φυγή του αρχηγού του κράτους από το Αφγανιστάν.

“Στρατιωτικές μονάδες του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν μπήκαν στην πόλη της Καμπούλ για να εγγυηθούν την ασφάλεια”, έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, προσθέτοντας: “Η προώθησή τους συνεχίζεται κανονικά”.

Τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι οι αντάρτες κατέλαβαν το Προεδρικό Μέγαρο. “Οι Ταλιμπάν μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο”, δήλωσε υψηλόβαθμος διοικητής. “Οι μουτζαχεντίν μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο και το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους”, δήλωσε ένας δεύτερος. Πρόσθεσε αυτή τη στιγμή, εντός του Προεδρικού Μεγάρου πραγματοποιείται συνεδρίαση για την ασφάλεια στην αφγανική πρωτεύουσα.

Το βράδυ, ο πρώην αντιπρόεδρος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ ανακοίνωσε ότι ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι “εγκατέλειψε” τη χώρα του. Έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία, και παρά τις υποσχέσεις του, ο Γάνι δεν κατάφερε να ανοικοδομήσει τη χώρα του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ