Δίωξη κατά των ΗΠΑ

Δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια ενός άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε από την επιδρομή ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους στο Πακιστάν ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη εναντίον του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, κατηγορώντας τον ως ενεχόμενο στο βομβαρδισμό, ο οποίος, όπως τόνισαν, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η δικηγορική εταιρία Leigh Day & Co ανέφερε ότι διαθέτει «αξιόπιστα, αναμφισβήτητα στοιχεία» ότι ο Χέιγκ εφαρμόζει μια πολιτική βάσει της οποίας διαβιβάζονται πληροφορίες από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών στις δυνάμεις των ΗΠΑ οι οποίες σχεδιάζουν και φέρουν σε πέρας τις επιθέσεις εναντίον μαχητών στο Πακιστάν.

Οι επιχειρήσεις των μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών των ΗΠΑ έχουν καταστεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα στην αντιτρομοκρατική στρατηγική της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα σε ό,τι αφορά το Πακιστάν και αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν συμβάλει να αποδυναμωθεί η αλ Κάιντα.

Οι επιθέσεις αυτές όμως αποτελούν πηγή εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Ισλαμαμπάντ και έχουν εξοργίσει την κοινή γνώμη στο Πακιστάν, η οποία θεωρεί ότι παραβιάζουν της εδαφική ακεραιότητα της χώρας και προκαλούν συχνούς θανάτους αμάχων.

Η Leigh Day & Co θα υποστηρίξει ότι εκείνοι οι οποίοι ενέχονται σε ένοπλες επιθέσεις έχουν ασυλία από την ποινική δικαιοσύνη μόνο εάν θεωρούνται «νομίμως συμμετέχοντες σε μάχη» και λαμβάνουν μέρος σε μια «διεθνή ένοπλη σύρραξη».

 Οι δικηγόροι οι οποίοι εκπροσωπούν την οικογένεια Χαν θα υποστηρίξουν ότι προσωπικό το οποίο εργάζεται στο αρχηγείο επικοινωνιών της βρετανικής κυβέρνησης (Government Communications Headquarters, GCHQ) στη νοτιοδυτική Αγγλία, το βασικό κέντρο παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών, παραβίασαν το νόμο. Καθώς είναι πολίτες, δεν μπορούν να θεωρηθούν συμμετέχοντες σε πόλεμο και μπορούν να διωχθούν, ανέφερε η δικηγορική εταιρία.

Οι δικηγόροι θα υπογραμμίσουν ότι το Πακιστάν δεν συμμετέχει σε καμιά διεθνή σύρραξη.

Εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ είπε ότι το Φόρεϊν Όφις δεν σχολιάζει δικαστικές διαδικασίες σε εξέλιξη. Ερωτηθείς εάν η Βρετανία παρέχει βοήθεια στις ΗΠΑ για τις επιθέσεις των τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, είπε «δεν σχολιάζουμε ζητήματα που άπτονται των [υπηρεσιών] πληροφοριών».

Η Βρετανία, σύμμαχος-κλειδί των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μετά την εισβολή των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα το 2011, διατηρεί στη χώρα 9.500 στρατιώτες. Οι θάνατοι έξι Βρετανών στρατιωτών στο νότιο Αφγανιστάν την Τρίτη αύξησαν τον απολογισμό των απωλειών των ένοπλων δυνάμεων της χώρας σε πάνω από 400 νεκρούς. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ