Δήλωση-σοκ του Προέδρου της Βραζιλίας για το Ολοκαύτωμα

Ο ακροδεξιός Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου προκάλεσε την οργή του Ισραήλ δηλώνοντας ότι η γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί κατά το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να συγχωρεθεί.

Τον περασμένο μήνα, ο Μπολσονάρου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της οποίας είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι ο ναζισμός ήταν ένα αριστερό κίνημα, αφού επισκέφθηκε το μνημείο και μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιάντ Βάσεμ στο Ισραήλ.

Μιλώντας την Πέμπτη σε μια ομάδα Βραζιλιάνων ευαγγελιστών στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος δήλωσε: «Μπορούμε να συγχωρούμε, αλλά δεν μπορούμε να ξεχνούμε. Αυτή είναι η διατύπωση μου. Εκείνοι που ξεχνούν το παρελθόν τους είναι καταδικασμένοι να μην έχουν μέλλον», είπε.

«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ» ήταν η αντίδραση με ανάρτηση στο twitter από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομα του Μπολσονάρου. «Είτε πρόκειται για άτομα ή οργανώσεις, αρχηγοί κομμάτων, ή αρχηγοί κρατών, κανείς δεν θα διατάξει την συγχώρεση του εβραϊκού λαού, ούτε αυτό μπορεί να αποκτηθεί μέσα από κανένα συμφέρον», τόνισε ο Ισραηλινός πρόεδρος, ο ρόλος του οποίου είναι κατά κύριο λόγο εθιμοτυπικός.

Με ξεχωριστή του ανακοίνωση το μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιάντ Βάσεμ ανέφερε: «Κανείς δεν έχει τον ρόλο να αποφασίζει ποιος μπορεί να συγχωρεθεί και κατά πόσον πρέπει να υπάρξει συγχώρεση για τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο ο Μπολσονάρου έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ήταν από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που μετέβησαν στη Μπραζίλια τον Ιανουάριο για να παραστεί στην ορκωμοσία του ακροδεξιού ηγέτη και εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο Βραζιλιάνος πρόεδρος πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη σε μια προσπάθεια ώθησης της εκστρατείας του Νετανιάχου για την επανεκλογή του στις εκλογές της 9ης Απριλίου.Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ