Die Zeit: O Ομπάμα υποστηρίζει την Ελλάδα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, την οποία υποστήριζε πάντα στα χρόνια της κρίσης. Επαινεί τους Έλληνες, τους ευχαριστεί και τους κολακεύει συνεχώς. Σε κάθε του φράση στην Αθήνα βρίσκει θετικά λόγια για τους Έλληνες, οι οποίοι επέδειξαν συμπόνια και μεγαλοψυχία κατά την προσφυγική κρίση, παρά την δική τους ένδεια, αναφέρει άρθρο της Die Zeit.

Ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στη διάρκεια τη θητείας του και κατακλύζει τους Έλληνες με φιλοφρονήσεις, ως εάν ήθελε να απολογηθεί για τα οκτώ χρόνια της απουσίας του κατά τα οποία η μικρή χώρα βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης, είτε επρόκειτο για το χρέος, είτε για τους πρόσφυγες, γράφει η έγκριτη γερμανική εφημερίδα.

Οι Έλληνες έχουν κάθε λόγο να είναι ευγνώμονες στον Ομπάμα. Σε τελευταία ανάλυση οι Αμερικανοί, εκτός από το να πιέζουν τους Γερμανούς να δείξουν καλή θέληση προσέφεραν λίγα για το ξεπέρασμα της κρίσης. Στην χρηματοδότηση του πακέτου βοήθειας συμμετείχαν μόνο εμμέσως, δια του ΔΝΤ, το οποίο προσπαθεί εδώ και χρόνια -μάλλον ανεπιτυχώς- να επιτύχει ένα μερικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, παρατηρεί η Die Zeit.

Ο Ομπάμα ο ίδιος ζητούσε διαρκώς, από της αναλήψεως της εξουσίας από τον Τσίπρα το 2015, τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας για να μπορέσει να αναπνεύσει η Ελλάδα. Το είπε τώρα και στην Αθήνα και οι Έλληνες ελπίζουν ότι θα τους υποστηρίξει την Τετάρτη το βράδυ στο Βερολίνο κατά τη συνάντηση του με την καγκελάριο, την Βρετανίδα Πρωθυπουργό και τον Γάλλο Πρόεδρο. Γιατί όμως όλα αυτά; Ποιο συμφέρον έχουν οι Αμερικανοί από μια σταθερή Ελλάδα, διερωτάται η εφημερίδα του Αμβούργου.

Η Ελλάδα είναι από γεωπολιτικής απόψεως για τους Αμερικανούς -μαζί με την Τουρκία- το τελευταίο προπύργιο προς την Μέση Ανατολή. Όμως, ακριβώς στον πόλεμο της Συρίας ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αποδείχτηκε αναξιόπιστος εταίρος. Επομένως, η αμερικανική κυβέρνηση έχει μεγάλο συμφέρον να μην γίνει απρόβλεπτη η ελληνική κυβέρνηση και δεύτερον συνολικά η χώρα να αποτελέσει μια σταθερή βάση για τον δυτικό κόσμο. Η πτώχευση και το οικονομικό χάος θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα ως συνέπεια. Επίσης, οι Αμερικανοί βλέπουν με δυσαρέσκεια να συνάπτει ο Τσίπρας στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία. Σε τελευταία ανάλυση η νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο οδήγησε στον μόνιμο δυτικό προσανατολισμό της Ελλάδας. Πρόκειται, δηλαδή και για το θέμα της εξασφάλισης των ζωνών επιρροής των ΗΠΑ στο μέλλον, όπως επισημαίνει η έγκριτη γερμανική εφημερίδα.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ο απερχόμενος Πρόεδρος Ομπάμα παραπέμπει ακριβώς στην συνεργασία μαζί της εντός του ΝΑΤΟ, ιδίως όταν ο πρώτος επανειλημμένα έχει αναφέρει ότι δεν δίνει και την μεγαλύτερη σημασία στην αμυντική συμμαχία. Ο Τραμπ έχει πει ο ίδιος ότι μόνο όποιος πληρώνει συστηματικά στη Συμμαχία μπορεί να υπολογίζει σε στρατιωτική βοήθεια. Σε αυτό τουλάχιστον το θέμα η Ελλάδα μπορεί να είναι ήσυχη. Σε τελευταία ανάλυση, η χώρα ανήκει στις πέντε εκείνες χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες. Παρά την οικονομική κρίση, τα ποσά αυτά διατηρήθηκαν. Και για αυτό ευχαρίστησε ο Ομπάμα τους Έλληνες στην Αθήνα, καταλήγει η Die Zeit.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg – Ο Ομπάμα διατηρεί ζωντανή την ελπίδα για την Ελλάδα

Η αντίδραση του Ντάισελμπλουμ στο μήνυμα Ομπάμα για το χρέος

Έμπιστος της Μέρκελ στην Bild: Η απομείωση αποκλείεται και έτσι θα γίνει

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ