Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ κατά της κυβέρνησης – ΒΙΝΤΕΟ

Δυναμικές διαδηλώσεις αναμένονται στο Χονγκ Κονγκ με βασικό αίτημα την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης, μια ημέρα αφότου αυτή ανέστειλε τη διαδικασία για την υιοθέτηση ενός νομοσχεδίου περί έκδοσης υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, έπειτα από τις πιο βίαιες διαμαρτυρίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο έδαφος αυτό εδώ και δεκαετίες.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ανέστειλε επ’ αόριστον τη διαδικασία υιοθέτησης του νομοσχεδίου που θα έστελνε ανθρώπους να δικαστούν στην Κίνα, εκφράζοντας τη «βαθιά θλίψη» της. Η μεταστροφή αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές υποχωρήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ από το 1997 που η Βρετανία επέστρεψε το έδαφος αυτό στην Κίνα, ενώ έθεσε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Λαμ να συνεχίσει να ηγείται της πόλης.

Οργανωτές των διαδηλώσεων είπαν πως ελπίζουν να συγκεντρωθούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, αριθμός ανάλογος με αυτόν που είχαν ανακοινώσει για τη διαδήλωση της περασμένης Κυριακής κατά του νομοσχεδίου. Η αστυνομία είχε κάνει τότε λόγο για 240.000 διαδηλωτές.

Την Τετάρτη προκλήθηκαν βίαιες συγκρούσεις, όταν η αστυνομία έκανε χρήση σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ και δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών ενώ μερικές τράπεζες έκλεισαν καταστήματά τους.

Μερικοί μεγιστάνες του Χονγκ Κονγκ άρχισαν να μεταφέρουν την προσωπική περιουσία τους στο εξωτερικό εξαιτίας ανησυχιών για το εν λόγω νομοσχέδιο, για το οποίο οι επικριτές του λένε πως μπορεί να διαβρώσει το διεθνές στάτους της πόλης. Το ανεξάρτητο νομικό σύστημα της πόλης είναι εγγυημένο από τους νόμους βάσει των οποίων έγινε πριν από 22 χρόνια η επιστροφή του Χονγκ Κονγκ από τη βρετανική στην κινεζική κυριαρχία και θεωρείται πολύ σημαντικό από την επιχειρηματική και τη διπλωματική κοινότητα.

Αφότου επεστράφη στο Πεκίνο, το Χονγκ Κονγκ κυβερνάται βάσει της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», που επιτρέπει ελευθερίες οι οποίες δεν υπάρχουν στην ηπειρωτική Κίνα, αλλά όχι και πλήρως δημοκρατικές εκλογές.

Μερικοί αντίπαλοι του νομοσχεδίου λένε πως η επ’ αόριστον αναστολή της διαδικασίας για την υιοθέτησή του δεν είναι αρκετή και ζητούν την απόρριψή του και την παραίτηση της Λαμ.

«Αν εκείνη αρνηθεί να καταργήσει εντελώς αυτό το επίμαχο νομοσχέδιο, δεν θα υποχωρήσουμε. Αν εκείνη παραμείνει, θα παραμείνουμε κι εμείς», λέει η φιλοδημοκρατική βουλευτής Κλάουντια Μο.

Ερωτηθείσα επανειλημμένως χθες, Σάββατο, αν θα παραιτηθεί, η Λαμ απέφυγε να απαντήσει άμεσα και έκανε έκκληση στο κοινό «να μας δώσει άλλη μια ευκαιρία. Η Λαμ είπε πως είναι δημόσια λειτουργός εδώ και δεκαετίες και εξακολουθεί να υπάρχει δουλειά που θέλει να κάνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian Πηγή φωτό: Jorge Silva/Reuters

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.