Der Spiegel: Γερμανικές εταιρείες βοήθησαν τη Συρία να αποκτήσει χημικά

Πολλές γερμανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η φαρμακευτική Merck, βοήθησαν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Χάφεζ αλ Άσαντ και στη συνέχεια τον γιο του, τον Μπασάρ, να αποκτήσουν χημικό οπλοστάσιο, υποστηρίζει στο αυριανό τεύχος του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Το περιοδικό επικαλείται “απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών” της Γερμανίας που χρονολογούνται από το 1984 και αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα από τα έγγραφα αναφέρει χημικά προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του αερίου σαρίν. Τον Αύγουστο του 2013 το συριακό καθεστώς φέρεται ότι χρησιμοποίησε αυτό το αέριο σε μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους κοντά στη Δαμασκό.

Εκτός από τη Merck, το Der Spiegel κατονομάζει την υαλουργική βιομηχανία Schott, την εταιρεία Kolb που ειδικεύεται σε υλικά εργαστηρίου και τον τεχνολογικό όμιλο Heraeus. Κάνει επίσης αναφορά στη χημική βιομηχανία Riedel-de Haën και στην εταιρεία Gerrti van Delden.

Όταν ρωτήθηκαν από το περιοδικό για το θέμα αυτό, οι εταιρείες Riedel-de Haën, Schott και Heraeus απάντησαν ότι δεν διαθέτουν “κανένα έγγραφο” για τις εμπορικές δραστηριότητές τους των περασμένων δεκαετιών.

Από την πλευρά της, η φαρμακοβιομηχανία Merck διαβεβαίωσε ότι δεν βοήθησε “στην κατασκευή εξοπλισμού” ούτε παρέδωσε υλικά “για την κατασκευή εργαστηρίων παρασκευής χημικών προϊόντων”.

Μετά την επίθεση του 2013 η Δαμασκός δέχτηκε να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιό της, ώστε να αποφύγει μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση. Η Συρία έχει ήδη παραδώσει 1.300 τόνους χημικών όπλων και η καταστροφή των τελευταίων εγκαταστάσεων παρασκευής χημικών όπλων αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί φέτος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στις αρχές Ιανουαρίου το Der Spiegel κατηγόρησε το συριακό καθεστώς ότι χτίζει μυστικά ένα συγκρότημα στο οποίο θα μπορούσαν να κατασκευαστούν πυρηνικά όπλα, μια πληροφορία που διαψεύστηκε από τη Δαμασκό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ