Deltacron: Όσα γνωρίζουμε για την νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Κύπρο

Διεθνές ενδιαφέρον έχει προκαλέσει μία νέα παραλλαγή του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στην Κύπρο. Ο λόγος για την “Deltacron”, η οποία ταυτοποιήθηκε σε 25 περιστατικά, και ονομάστηκε έτσι καθώς αφορά στα στελέχη “Δέλτα” και “Όμικρον”.

Την αποκάλυψη έκανε ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου δρ. Λεόντιος Κωστρίκης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις “Τομές στα Γεγονότα”, τόνισε πως “βρίσκουμε σημαντικό αριθμό παραλλαγών που έχουν ταυτοποιηθεί μόνον στην ‘Όμικρον’, η οποία έχει διαφορές από τα υπόλοιπα στελέχη διότι το γονιδίωμά της έχει 30 διαφορετικές παραλλαγές. Από αυτές οι 10 παραλλαγές της Όμικρον εντοπίστηκαν στα περιστατικά που εντοπίσαμε στην Κύπρο. Υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον…”.

Ο ίδιος εξήγησε ότι “οι 25 ασθενείς στους οποίους εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, οι 11 ήταν νοσηλευόμενοι και 14 άτομα αφορούν τον γενικό πληθυσμό. Η συχνότητα εύρεσης της νέα μετάλλαξης σε νοσηλευόμενους ήταν υψηλότερη παρά σε άτομα που δεν ήταν νοσηλευόμενοι. Μπορούμε να πούμε πως η συσχέτιση της Deltacron με την νόσο που απαιτούν νοσηλεία δεν είναι τυχαία”.

Ο δρ. Κωστρίκης υπογράμμισε ότι “υπήρχαν ψίθυροι που μίλησαν για τέτοια μετάλλαξη αλλά δεν έχει ταυτοποιηθεί σε καμία χώρα”.

Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής, διευκρίνισε πως το εάν θα επικρατήσει της “Όμικρον” και της “Δέλτα” είναι νωρίς να διαφανεί, ωστόσο, σύμφωνα με τις δικές του αναλύσεις το νέο στέλεχος θα μπορούσε να εκτοπισθεί από την “Όμικρον”.

Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας για την “Deltacron”

Στην “Deltacron” αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηπαντέλας. Κληθείς να σχολιάσει, εάν ο εντοπισμός της νέας παραλλαγής προκαλεί ανησυχία, ο κ. Χατζηπαντέλας τόνισε πως το υπουργείο ήταν ενήμερο για τα συγκεκριμένα κρούσματα.

“Θεωρούμε ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό αυτή τη στιγμή, αλλά πρέπει να νιώσουμε περήφανοι για τους επιστήμονες που έχουμε στον τόπο μας γιατί τα αποτελέσματα που είχαμε από τον δρ. Κωστρίκη, είναι πρωτοπόρα και βάζουν τη χώρα μας στο παγκόσμιο χάρτη όσον φορά τα θέματα υγείας”, σημείωσε για να προσθέσει ότι από τη στιγμή που πρόκειται για συνδυασμό δυο μεταλλάξεων που υπάρχουν ήδη στην Κύπρο, “δεν είναι κάτι ανησυχητικό”.

Πηγή: sigmalive.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ