Χουλουσί Ακάρ: Μιλά για συνεκμετάλλευση του πλούτου στο Αιγαίο

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προτείνει συνεργασία για την από κοινού τουριστική και πλουτοπαραγωγική εκμετάλλευση του Αιγαίου. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα για πώς είναι η κατάσταση τελευταία στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ απάντησε: “Είχαμε συνομιλίες -στο πόδι βέβαια- με την Αγγλία, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ελλάδα, τη Λετονία και άλλους. Ήταν όλες θετικές κι εποικοδομητικές. Μιλήσαμε και μιλήσαμε με τους ομολόγους μας μέσα σε μια ωραία, εποικοδομητική και θετική ατζέντα. Θέσαμε τα αιτήματά μας και τις ανάγκες μας στο τραπέζι με πολύ διαφανή και ξεκάθαρο τρόπο”.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αναμένουν την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για τη συνάντηση σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ τόνισε πως αυτό το θέμα το συζήτησε στη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Υπενθύμισε ότι η πρώτη και η τρίτη από τις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έγιναν στην Αθήνα, ενώ η δεύτερη στην Τουρκία και σημείωσε ότι, τώρα, είναι η σειρά της Τουρκίας για την τέταρτη συνάντηση.

Σύμφωνα με το sigmalive, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, υπό το φως και το πνεύμα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, ζήτησε να υπάρξει μία συνεργασία στο Αιγαίο, ώστε οι δύο χώρες να απολαύσουν από κοινού τον πλούτο του. “Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των λαών των δύο χωρών και την κατανομή της ομορφιάς και του πλούτου του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της κοινής εκμετάλλευσής τους, το έχουμε πει αυτό. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας υπό αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί και θετικοί. Αυτή είναι η προσέγγισή μας”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Παναγιωτόπουλος Ακάρ

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στις Βρυξέλλες

Όπως μετέδωσε χθες ο Χρήστος Μαζανίτης, στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας – Τουρκίας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Έκτακτης Υπουργικής Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί προσεχώς συνάντηση για συνομιλίες περί δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Τη συνάντηση ζήτησε ο Χουλουσί Ακάρ, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η συνάντηση, πιθανόν ζητήθηκε ώστε οι δύο υπουργοί να συζητήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ