Χαβάη: Εντυπωσιακές εικόνες από την διπλή έκρηξη των ηφαιστείων – Είχε να συμβεί από το 1984

Οι εντυπωσιακές εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου της Μάουνα Λόα, στη Χαβάη, το μεγαλύτερου ενεργού στον κόσμο,  αλλά κυρίως η διπλή έκρηξη ηφαιστείων που σημειώνεται στην περιοχή, προκαλούν το ενδιαφέρον των ειδικών και του κοινού, καθώς η λάβα εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς.

Εξερράγη το ηφαίστειο Μάουνα Λόα στη Χαβάη – «Κοκκίνησε» ο ουρανός


Το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, το Mauna Loa, εξερράγη για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια το βράδυ της Κυριακής, συμπληρώνοντας την έκρηξη του γειτονικού ηφαιστείου Κιλαουέα (Kilauea), το οποίο είναι σε φάση έκρηξης εδώ κι ένα χρόνο. Το σπάνιο γεγονός της διπλής έκρηξης αναμένεται να προσελκύσει μια εισροή επισκεπτών που θέλουν να δουν τις διπλές ροές λάβας, ανέφερε το εθνικό πάρκο ηφαιστείων της Χαβάης, σε ανάρτηση στο Facebook.

 

Ισλανδία: Έκρηξη ηφαιστείου κοντά στο Ρέικιαβικ

Τα δύο ηφαίστεια απέχουν μόλις 21 μίλια, περίπου 50 χιλιόμετρα kai δεν έχουν εκραγεί ταυτοχρόνως από το 1984, όταν η Mauna Loa εξερράγη για τελευταία φορά. Δεν απειλούνται ούτε σπίτια ούτε κοντινές υποδομές αυτή τη στιγμή, είπε το πάρκο, αν και οι κρατικοί υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για πιθανές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα.

Σιντριβάνια λάβας ύψους μέχρι και περίπου 60 μέτρων ανέβλυζαν χθες από τη Μάουνα Λόα, ανέφερε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ το βράδυ της Δευτέρας, αν και αυτό το ύψος ήταν μάλλον πρόσκαιρο. Η έκρηξη είναι επί του παρόντος συγκεντρωμένη στη Βορειοανατολική πλαγιά του Mauna Loa, όπου ρέει λάβα από τουλάχιστον ένα σχίσμα στο ηφαίστειο, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Ηφαιστειακό αέριο, λεπτή τέφρα και άλλα ελαφρά, αλλά στέρεα υλικά, όπως το ηφαιστειακό γυαλί μπορούν να μεταφερθούν από τον άνεμο, ανέφερε η υπηρεσία και αυτός είναι ο λόγος που εκατοντάδες κάτοικοι αποφάσισαν να ςεγκαταλείψουν τν περιοχή. Οι αρχές παρακολουθούν προσεκτικά τον ιστότοπο για να παρακολουθούν τυχόν εξελίξεις.
«Με βάση τα γεγονότα του παρελθόντος, τα πρώτα στάδια μιας έκρηξης της ζώνης ρήγματος Mauna Loa μπορεί να είναι πολύ δυναμικά και η θέση και η προώθηση των ροών λάβας μπορεί να αλλάξει γρήγορα», ανέφεραν χθες οι γεωλόγοι.

 

Η Εθνοφρουρά της Χαβάης βρίσκεται σε ετοιμότητα και η πολιτειακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης έχει ενεργοποιήσει το κέντρο επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης.
Το Κιλαουέα, ένα πολύ μικρότερο ηφαίστειο που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Μάουνα Λόα, και από πέρσι τον Σεπτέμβριο είναι ενεργοποιημένο. Η λάβα του όμως περιορίζεται σε μικρή περιοχή, γύρω από τον κρατήρα του, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Ωστόσο το απίστευτα ενεργό ηφαίστειο εξερράγη για πολλούς μήνες το 2018 και τότε η λάβα του κατέστρεψε περισσότερα από 700 σπίτια, με αποτέλεσμα χιλιαδες κάτοικοι να φύγουν από την περιοχή.

Το Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης παραμένει ανοιχτό, αλλά προειδοποιεί τους επισκέπτες που ελπίζουν να παρακολουθήσουν τις ιστορικές εκρήξεις να γνωρίζουν την πολιτιστική σημασία που έχουν οι τοποθεσίες για τους ιθαγενείς της Χαβάης.


«Ενώ η έκρηξη είναι μια συναρπαστική εμπειρία, να έχετε κατά νου ότι παρατηρείτε ένα ιερό γεγονός. Το ηφαίστειο Kīlauea και Mauna Loa είναι wahi kapu (ιερά τοπία) που περιβάλλονται από ιστορικά μέρη», αναφέρει ο ιστότοπος του πάρκου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ