Χαμάς: Έδωσε στο Ισραήλ τη λίστα των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα

Ο κατάλογος με το έκτο γκρουπ ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν δόθηκε στην κυβέρνηση του Ισραήλ και τις οικογένειες των ατόμων αυτών, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σημειώνεται πως δεν έχει γίνει σαφές πόσοι είναι οι όμηροι που θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας, πάντως οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Times of Israel, που επικαλέστηκε τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Πρόκειται για την έκτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν αφότου τέθηκε σε ισχύ ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την Παρασκευή.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως μέχρι στιγμής έχουν αφεθεί ελεύθεροι 81 όμηροι —οι 60 εντός του πλαισίου της συμφωνίας των μερών η οποία κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και με υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ— και σε αντάλλαγμα έχουν αποφυλακιστεί 180 Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Η ομάδα που έκανε την πρώτη συμφωνία των τεσσάρων ημερών είναι ήδη σε εκ νέου διαβούλευση, Μοσάντ με CIA και Κατάρ, και αναμένεται να ανακοινωθεί αν θα υπάρξει νέα παράταση και με ποιους όρους.

Οι διαπραγματευτές πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετές γυναίκες και παιδιά στην αιχμαλωσία της Χαμάς για να παραταθεί η εκεχειρία κατά δύο επιπλέον ημέρες προτού η συζήτηση στραφεί σε άνδρες και ομήρους στρατιώτες, είπε πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις στη Ντόχα, ανάμεσα σε αξιωματούχους που εκπροσωπούν το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο.

Στο Ισραήλ ο 12 όμηροι, στη Δυτική Όχθη οι 30 Παλαιστίνιοι

Την απελευθέρωση 12 ομήρων της Χαμάς – 10 Ισραηλινών και 2 υπηκόων άλλων χωρών, οι οποίοι παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), ανακοίνωσε απόψε (28/11) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Οι ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν  είναι 10 γυναίκες, εκ των οποίων μία ανήλικη, 17 ετών, και βρίσκονται στο Ισραήλ μαζί με τις δύο Ταϊλανδούς υπηκόους, οι οποίες απελευθερώθηκαν εκτός του πλαισίου της συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων, διευκρίνισε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) επιβεβαίωσε ότι είδε μόνο γυναίκες στα οχήματα της ΔΕΕΣ, αφότου ολοκληρώθηκε η παράδοση των ομήρων από μασκοφόρους μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Από την Παρασκευή, η Χαμάς απελευθερώνει τουλάχιστον 10 γυναίκες και παιδιά από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση τριπλάσιου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων.

Μέχρι σήμερα, 50 ισραηλινοί όμηροι (σ.σ. ορισμένοι εκ των οποίων με διπλή υπηκοότητα) έχουν απελευθερωθεί στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή για τέσσερις ημέρες και παρατάθηκε για άλλο ένα 48ωρο.

Επιπλέον, 19 υπήκοοι άλλων χωρών έχουν απελευθερωθεί από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση εκτός του πλαισίου της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Η λίστα με τις 10 Ισραηλινές ομήρους:

Η Ditza Heiman 84 ετών από το κιμπούτς Nir Oz, μητέρα τεσσάρων παιδιών και θετή μητέρα τριών παιδιών, γιαγιά και προγιαγιά πέντε παιδιών.

Η Tamar (Tami) Metzger, 78 ετών, από το κιμπούτς Nir Oz. Ο σύζυγός της, Yoram Metzger, 80 ετών, παραμένει όμηρος στη Γάζα.

Η Ada Sagi, 75 ετών, από κιμπούτς Nir Oz. Μητέρα τριών παιδιών, έμαθε αραβικά για να κάνει φίλους με τους γείτονές της και αργότερα δίδαξε τη γλώσσα σε άλλους ως τρόπο βελτίωσης της επικοινωνίας με τους Παλαιστίνιους που ζουν στα νοτιοανατολικά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.

Η γεννημένη στις Φιλιππίνες Noralin Babadila Agojo, επίσης γνωστή ως Nora ή Natalie, 60 ετών. Την πήραν από το κιμπούτς Nirim στις 7 Οκτωβρίου και ο ισραηλινής καταγωγής σύζυγός της Gideon Babani σκοτώθηκε. Το ζευγάρι ζούσε στην κεντρική πόλη Yehud και επισκεπτόταν φίλους στο κιμπούτς.

Η Rimon Kirsht Buchshtav, 36 ετών, επίσης από το κιμπούτς Nirim. Ο σύζυγός της, Yagev Buchshtav, 34 ετών, παραμένει όμηρος στη Γάζα.

Η Mia Leimberg, 17 ετών.

Η γεννημένη στην Αργεντινή Ofelia Roitman, 77 ετών, από το κιμπούτς Nir Oz.

Η Meirav Tal, 54 ετών, από κιμπούτς Nir Oz. Συνελήφθη όμηρος με τον σύντροφό της Yair Yaakov, 59 ετών, πατέρα των αδελφών Or Yaakov, 16, και Yagil Yaakov, 13, που αφέθηκαν ελεύθεροι τη Δευτέρα.

Αποφυλακίστηκαν 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και αναχώρησαν για τη Δυτική Όχθη
Συνολικά 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, όλοι τους γυναίκες και νέοι κάτω των 19 ετών, απελευθερώθηκαν απόψε από τις ισραηλινές φυλακές, αφότου η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ απελευθέρωσαν δέκα Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η σωφρονιστική υπηρεσία του Ισραήλ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε πλάνα στα οποία διακρίνεται το λεωφορείο που μετέφερε τους Παλαιστίνιους να αναχωρεί από τη φυλακή Όφερ με προορισμό την πόλη Μπεϊτούνια της Δυτικής Όχθης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ