Μπόρις Τζόνσον: Σάλος για την “ύποπτη” ανακαίνιση του σπιτιού του – Το πρόστιμο που του επιβλήθηκε

Δεν “γλίτωσε” τις κυρώσεις ο Μπόρις Τζόνσον για τη δαπανηρή ανακαίνιση της κατοικίας του στη Ντάουνινγκ Στριτ, που χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτική χορηγία. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε άσχημη χρονική στιγμή για τον Βρετανό πρωθυπουργό, η ακεραιότητα του οποίου βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.

Η εκλογική Επιτροπή, η ρυθμιστική αρχή για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, επέβαλε πρόστιμο 16.250 λιρών (σχεδόν 19.000 ευρώ) στο συντηρητικό κόμμα του Μπόρις Τζόνσον επειδή δεν δήλωσε το συνολικό ποσό της χορηγίας που δόθηκε για τη χρηματοδότηση αυτής της ανακαίνισης, καθώς και πρόστιμο 1.550 λιρών διότι παραβίασε την υποχρέωση να τηρεί σωστά λογιστικά στοιχεία.

Μπόρις Τζόνσον σπίτι

Η επιτροπή είχε ξεκινήσει έρευνα τον Απρίλιο για να εξεταστούν πιθανές παραβάσεις που σχετίζονται με τις εργασίες που έγιναν στο διαμέρισμα στο οποίο κατοικεί ο Μπόρις Τζόνσον και η σύζυγός του Κάρι Σίμοντς μαζί με τον γιο τους Γουίλφρεντ στο Νο 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, που είναι μεγαλύτερο από αυτό στο Νο 10, όπου βρίσκεται η επίσημη κατοικία.

Η επιτροπή κατέληξε σήμερα ότι το συντηρητικό κόμμα είχε λάβει χορηγία 67.801,72 λιρών (πάνω από 79.000 ευρώ) από την Huntswood Associates Limited, εταιρία την οποία διευθύνει πρόσωπο προσκείμενο στο κόμμα, τον Οκτώβριο του 2020, «εκ των οποίων 52.801,72 λίρες επρόκειτο να καλύψουν το κόστος τριών τιμολογίων που σχετίζονται με την ανακαίνιση στην Ντάουνινγκ Στριτ».

Μπόρις Τζόνσον σπίτι

Από το ποσό αυτό, μόνο 15.000 λίρες δηλώθηκαν ως χορηγία από το κόμμα. Ωστόσο, «το συνολικό ποσό των 67.801,72 λιρών ήταν χορηγία και έπρεπε να δηλωθεί στην επιτροπή», όπως ανέφερε σήμερα η εκλογική επιτροπή.

Δεχόμενος επίθεση από την αντιπολίτευση για τη χρηματοδότηση των εργασιών αυτών, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο Κοινοβούλιο τον περασμένο Απρίλιο ότι είχε πληρώσει ο ίδιος την ανακαίνιση, χωρίς να διευκρινίζει ότι έλαβε χορηγία η οποία στη συνέχεια αποπληρώθηκε. Ο Τζόνσον είχε πει πως ότι είχε σεβαστεί τους κανονισμούς.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ