Μπόρις Τζόνσον: Δηλώνει… περήφανος για τους πέντε νεκρούς του «Titan» – «Πέθαναν με πολύ βρετανικό τρόπο»

Το εγκώμιο των 5 επιβαινόντων στο μοιραίο υποβρύχιο «Τιτάνας» πλέκει ο Μπόρις Τζόνσον. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, που πλέον αρθρογραφεί στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail, απάντησε σε όσους επικρίνουν την απόφαση των 5 επιβαινόντων να κάνουν ένα τόσο ριψοκίνδυνο ταξίδι.

Υποβρύχιο Titan: Ο συνιδρυτής της OceanGate απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι δεν ήταν ασφαλές 

«Οι αριστεροί χλευάζουν. Αλλά αυτές οι γενναίες ψυχές στο υποβρύχιο πέθαναν για έναν σκοπό: να διευρύνουν τα όρια της ανθρώπινης γνώσης. Αυτό είναι τυπικά βρετανικό και με γεμίζει με περηφάνια», γράφει στον τίτλο του άρθρου ο Μπόρις Τζόνσον.

«Έτσι τέλειωσε λοιπόν, όπως γνωρίζαμε ότι θα τελειώσει, όπως η ιστορία του Τιτανικού. Στην πραγματικότητα, μέσα στην καρδιά μας, γνωρίζαμε την κατάληξη, ότι και οι πέντε γενναίες ψυχές στο Titan ήταν νεκρές», αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον.

Τιτανικός: Τι είναι η «ενδόρρηξη» που σκότωσε τους 5 επιβαίνοντες του υποβρυχίου

Η σύγκριση με τον Τιτανικό

Στη συνέχεια συγκρίνει το ναυάγιο του Τιτανικού με την έκρηξη στο υποβρύχιο και κρίνει πως η ανθρώπινη ματαιοδοξία στάθηκε και στις δύο περιπτώσεις μοιραία. «Όταν σκεφτόμαστε τον Τιτανικό, θυμόμαστε τις αιώνιες τραγικές αλήθειες: ότι η ύβρις προσκαλεί τη νέμεση, ότι ο άνθρωπος προτείνει και ο Θεός διαθέτει, ότι τα μονοπάτια της δόξας δεν οδηγούν παρά στον τάφο και ότι κανένα ποσό μετρητών δεν μπορεί να σε βοηθήσει να εξαπατήσεις τον θάνατο», σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός.

«Βλέπουμε την τραγωδία όλων αυτών. Βλέπουμε τις ειρωνείες. Πήγαν να μελετήσουν την ανθρώπινη θνητότητα και πρόσθεσαν τους εαυτούς τους στους νεκρούς του Τιτανικού. Πήγαν να παρακολουθήσουν αυτή την έρημη έκθεση της ματαιοδοξίας των ανθρώπινων επιθυμιών — και απέδειξαν τραγικά το νόημα», γράφει ο Μπόρις Τζόνσον.

Υποβρύχιο Titan: Πώς… σώθηκαν την τελευταία στιγμή 5 υποψήφιοι επιβάτες

Απαντά στις επικρίσεις και σε όσους ζητούν νομοθεσία ελέγχου

Ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε στους «αριστερούς» του Twitter που επέκριναν τους 5 επιβαίνοντες με το επιχείρημα ότι «αυτοί οι άνθρωποι είχαν πιο πολλά λεφτά από μυαλό και ότι δεν θα έπρεπε να σπαταλάμε τεράστιες ποσότητες χρημάτων των φορολογουμένων προσπαθώντας να τους σώσουμε».

«Μας είπαν ότι δεν θα έπρεπε να ξοδεύουμε τέτοια συναισθηματική ενέργεια σε λίγα μέλη της πλουτοκρατικής ελίτ όταν τόσοι άλλοι έχασαν την ζωή τους στη Μεσόγειο, όπου ανατράπηκε μια βάρκα γεμάτη μετανάστες», αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον.

«Χωρίς να υποβαθμίζω σε καμία περίπτωση την τραγωδία των μεταναστών, επιτρέψτε μου να σας πω πώς αισθάνομαι για εκείνους που συμμετείχαν στην αποστολή του Τιτανικού. Νομίζω ότι είναι ήρωες», εξηγεί ο πρώην πρωθυπουργός.

Εξηγεί ότι και ο ίδιος έκανε καταδύσεις και γνωρίσει από πρώτο χέρι ότι χρειάζεται να έχεις θάρρος για να κατέβεις σε 4.000 μέτρα βάθος. Όσο για τα κίνητρα των 5 επιβαινόντων ο Μπόρις Τζόνσον τονίζει ότι ρισκάρουν για να πάει ένα βήμα παραπέρα η ανθρώπινη γνώση για τους ωκεανούς.

Επιπλέον τους συγκρίνει με τους πρώτους ανθρώπους στο διάστημα και τους πρωτοπόρους στην αεροναυπηγική, που χρησιμοποιούσαν αρχικά μη ασφαλείς κατασκευές μέχρι να δημιουργηθούν τα πρώτα αεροπλάνα.

Για τον Μπόρις Τζόνσον δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας έλεγχος στις υποβρύχιες καταδύσεις για να μην μπει εμπόδιο στην πρωτοπορία. «Ο Χάμις Χάρντινγκ και οι σύντροφοι του προσπαθούσαν να κάνουν ένα νέο βήμα για την ανθρωπότητα, να καταστήσουν δημοφιλή τα υποθαλάσσια ταξίδια, να εκδημοκρατίσουν τον πυθμένα του ωκεανού. Γνώριζαν τους κινδύνους. Με βάση τα αθάνατα λόγια του λοχαγού Σκοτ, λίγο πριν πεθάνει από το κρύο της Ανταρκτικής: ‘Πήραμε ρίσκα, ξέραμε ότι τα πήραμε. Πράγματα έχουν βγει εναντίον μας και επομένως δεν έχουμε λόγο να παραπονεθούμε΄.  Ο Χάρντινγκ και οι φίλοι του πέθαναν για έναν σκοπό, να διευρύνουν τα σύνορα της ανθρώπινης γνώσης και εμπειρίας. Αυτό είναι τυπικά βρετανικό και με γεμίζει με περηφάνια», κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ