Μπορέλ για κρίση στη Μέση Ανατολή: Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού

Δραματική προειδοποίηση ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού» έκανε σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ κάλεσε να υπάρξει αποκλιμάκωση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.

«Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να απομακρυνθούμε απ’ αυτό», είπε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλώντας στον ισπανικό ραδιοσταθμό Onda Cero. «Πρέπει να πατήσουμε φρένο και να βάλουμε όπισθεν», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Ο ίδιος δήλωσε πως περιμένει ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, όμως ελπίζει ότι η απάντησή του δεν θα πυροδοτήσει περαιτέρω κλιμάκωση. Όπως υπογράμμισε, υπάρχει «βαθιά διαίρεση» στο εσωτερικό του κυβερνώντος δεξιού συνασπισμού ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς, που επιδιώκουν σφοδρά αντίποινα, και μια «πιο μετριοπαθή και συνετή» παράταξη, που υποστηρίζει την πραγματοποίηση αντιποίνων, «αλλά με τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια απάντηση στην απάντηση».

Ο Μπορέλ, ο οποίος μίλησε αργά χθες, Κυριακή, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε πως η ΕΕ χρειάζεται να διατηρεί τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με το Ιράν, παρά τις κυρώσεις που ο συνασπισμός έχει επιβάλει στην Ισλαμική Δημοκρατία για το επίμαχο πρόγραμμά της στην πυρηνική ενέργεια και άλλα θέματα. «Είναι προς το συμφέρον όλων να μην γίνει το Ιράν πυρηνική δύναμη και να επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή», κατέληξε ο Μπορέλ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ