Μπολσονάρου: Κατηγορείται από τη Γερουσία για “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”

Η κοινοβουλευτική ερευνητική επιτροπή (CPI) της Γερουσίας της Βραζιλίας ζήτησε την άσκηση δίωξης σε βάρος του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου για δέκα «προμελετημένα» αδικήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, μεταξύ των οποίων είναι και αυτό του «εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας».

Η έκθεση της CPI για τη διαχείριση της πανδημίας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι στη Βραζιλία, δημοσιοποιήθηκε από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης την ώρα που ο εισηγητής της ετοιμαζόταν να διαβάσει αυτό το πολυαναμενόμενο κείμενο.

«Έπειτα από έξι μήνες εντατικών εργασιών, αυτή η κοινοβουλευτική επιτροπή συνέλεξε αποδείξεις που δείχνουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (…) ενήργησε με καθυστέρηση στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, εκθέτοντας σκοπίμως τον πληθυσμό σε πραγματικό κίνδυνο μαζικής μόλυνσης» αναφέρεται στην έκθεση, έκτασης περίπου 1.200 σελίδων.

Ζαΐχ Μπολσονάρου

Η CPI, στην οποία μετείχαν γερουσιαστές από πολλές διαφορετικές πολιτικές τάσεις, κατέληξε σε ένα πόρισμα καταστροφικό για την εικόνα του προέδρου, ζητώντας την παραπομπή του σε δίκη για «τσαρλατανισμό» και «κακοδιοίκηση».

Η επιτροπή, που χαρακτηρίστηκε «μασκαράτα» από τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, έλαβε συγκλονιστικές καταθέσεις και μαρτυρίες για πειράματα σε ανθρώπους με αναποτελεσματικά φάρμακα.

Για τους γερουσιαστές, τα εγκλήματα που καταγράφονται στην έκθεση ήταν σκόπιμα επειδή η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην λάβει τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Μολονότι οι κατηγορίες είναι σοβαρές, προς το παρόν εκτιμάται ότι θα έχουν μόνο συμβολική σημασία, αφού ο ακροδεξιός πρόεδρος στηρίζεται από το Κοινοβούλιο που δεν αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία καθαίρεσής του. Επίσης, ο γενικός εισαγγελέας Αουγκούστο Αράς, σύμμαχος του Ζαΐχ Μπολσονάρου, μπορεί να μπλοκάρει την άσκηση δίωξης.

Η CPI ζήτησε επίσης τη δίωξη τεσσάρων υπουργών και δύο πρώην υπουργών, καθώς και των τριών μεγαλύτερων γιων του προέδρου για «υποκίνηση» σε διάπραξη αδικήματος, επειδή διέσπειραν ψευδείς πληροφορίες.

«Η έκθεση αυτή είναι ένα μέσο εκδίκησης σε βάρος του Ζαΐχ Μπολσονάρου και της οικογένειάς του, είναι προφανές. Ούτε οι αδελφοί μου ούτε εγώ και, ακόμη λιγότερο ο πρόεδρος, διαπράξαμε το παραμικρό αδίκημα» σχολίασε ο γερουσιαστής Φλάβιο Μπολσονάρου, ο μεγαλύτερος γιος του.

Η CPI δεν έχει δικαιοδοσία να ξεκινήσει κάποια νομική διαδικασία, όμως οι αποκαλύψεις της ενδέχεται να έχουν σημαντικές πολιτικές συνέπειες, σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ζαΐχ Μπολσονάρου θα ηττηθεί από τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Η έκθεση θα σταλεί στην εισαγγελία, τη μόνη αρμόδια για να ασκήσει διώξεις. Στην περίπτωση του Ζαΐχ Μπολσονάρου οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι απίθανο να ασκηθεί δίωξη, αφού αυτό εξαρτάται από τον γενικό εισαγγελέα.

Αφού έλαβε καταθέσεις από πολλούς υπουργούς, δημόσιους λειτουργούς και διοικητές νοσοκομείων και επιχειρήσεων, τη Δευτέρα η CPI άκουσε τις μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων της Covid-19.

Ζαΐχ Μπολσονάρου

«Αξίζουμε μια συγγνώμη εκ μέρους της ανώτατης αρχής του κράτους (σ.σ. τον πρόεδρο Μπολσονάρου). Δεν είναι πολιτικό το θέμα. Μιλάμε για ζωές», είπε, με δάκρυα στα μάτια, ο οδηγός ταξί Μάρσιο Αντόνιο Σίλβα, που έχασε τον 25χρονο γιο του.

«Αυτό που είδαμε ήταν το αντίθετο από αυτό που θα αναμέναμε από έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν τον είδαμε ποτέ να δακρύζει από συμπόνια ή να εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον λαό που πενθούσε», σχολίασε ο Αντόνιο Κάρλος Κόστα, ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Rio de Paz.

Η έρευνα της CPI περιστράφηκε μεταξύ άλλων στις κυβερνητικές ευθύνες για τη σοβαρή έλλειψη οξυγόνου που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ασθενείς στη Μαναούς, την ομιλία του Ζαΐχ Μπολσονάρου κατά του lockdown και το γεγονός ότι ο πρόεδρος αρνιόταν τη σοβαρότητα της Covid-19, την οποία χαρακτήριζε «γριπούλα».

Η κυβέρνηση κατηγορείται επίσης για καθυστερήσεις και για διαφθορά όσον αφορά την απόκτηση εμβολίων.

Η επιτροπή εξέτασε επίσης τις σχέσεις της κυβέρνησης με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που φέρονται ότι προωθούσαν «πρωτόφαντες θεραπείες» μεταξύ άλλων με υδροξυχλωροκίνη, η αναποτελεσματικότητα της οποίας έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Μία από αυτές τις εταιρείες, η Prevent Senior, κατηγορείται ότι εν αγνοία των ασθενών προωθούσε πειράματα με τέτοιες θεραπείες και πίεζε τους γιατρούς να συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα σε «ανθρώπινα πειραματόζωα».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ