Μπλίνκεν: Η Κίνα σκέφτεται να δώσει «όπλα» στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το Πεκίνο σκέφτεται να παράσχει “όπλα” στη Ρωσία προκειμένου να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε χθες Σάββατο με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.

“Μιλήσαμε για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία και τις ανησυχίες που έχουμε για το ότι η Κίνα σκέφτεται να παράσχει φονική υποστήριξη στη Ρωσία”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στο δίκτυο CBS. Απαντώντας σε ερώτηση τι θα περιελάμβανε συγκεκριμένα αυτή, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε: “Όπλα κυρίως”.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, μια συνάντηση την οποία η αμερικανική διπλωματία χαρακτήρισε “ειλικρινή και άμεση”.

Μήνυμα ΗΠΑ στην Κίνα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε για τις “συνέπειες και τα επακόλουθα” για την Κίνα αν προσφέρει “υλική υποστήριξη” στη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία ή τη βοηθήσει να διαφύγει τις δυτικές κυρώσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, συνοψίζοντας τη συνάντηση.

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, που ήταν παρούσα χθες στο Μόναχο, είχε επίσης θέσει εν αμφιβόλω τη δηλωμένη ουδετερότητα της Κίνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες “ανησυχούν για το ότι το Πεκίνο εμβάθυνε τις σχέσεις του με τη Μόσχα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος”, υπογράμμισε.

“Κάθε ενέργεια της Κίνας που αποσκοπεί να παράσχει φονική υποστήριξη στη Ρωσία το μόνο που θα έκανε θα ήταν να ανταμειφθεί η επιθετικότητα, να συνεχιστεί η σφαγή και να υπονομευθεί περισσότερο η τάξη που βασίζεται σε κανόνες”, προειδοποίησε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Το Κρεμλίνο επιπλήττει τις ΗΠΑ για τον χαρακτηρισμό της Κριμαίας ως νόμιμου στόχου του Κιέβου

Το Κρεμλίνο αποκάλεσε τις ΗΠΑ “μεγάλο προβοκάτορα” διεθνών εντάσεων μετά τον χαρακτηρισμό από την Ουάσινγκτον της Κριμαίας ως νόμιμου στόχου του Κιέβου, προειδοποιώντας ότι τα σχόλια για την χερσόνησο υπογραμμίζουν το βάθος της διαφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντούσε σε δηλώσεις που έκανε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014, θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ουκρανικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στην χερσόνησο.

“Η Νούλαντ ανήκει σε ένα πολύ ευρύ στρατόπεδο των πιο επιθετικών ‘γερακιών’ στην αμερικανική πολιτική. Αυτή είναι μια άποψη που γνωρίζουμε καλά”, σημείωσε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις του οι οποίες μεταδόθηκαν από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ