BioNTech: Η μέγιστη αποτελεσματικότητα δεν είναι εγγυημένη εάν καθυστερήσει η χορήγηση της δεύτερης δόσης

Προειδοποίηση ότι η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά του κορονοϊού δεν είναι αποδεδειγμένη για την περίπτωση που η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου καθυστερήσει, απευθύνει η BioNTech, σχολιάζοντας την στρατηγική που εφαρμόζεται ή εξετάζεται από διάφορες χώρες προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας τόνισε πως “η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου δεν έχουν αξιολογηθεί σε άλλα χρονοδιαγράμματα δοσολογίας, εκτός της χορήγησης των δύο δόσεων με απόσταση 21 ημερών που εφαρμόσθηκε στις κλινικές δοκιμές”.

Η BioNTech ανέπτυξε σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer το πρώτο εμβόλιο κατά της covid που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Εξαιτίας των περιορισμένων στοκ εμβολίων, η Δανία ανακοίνωσε χθες ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου θα χορηγούνται με απόσταση έξι εβδομάδων. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ενέκρινε πριν από την Ευρωπαϊκή Ενωση την κυκλοφορία του εμβολίου στις αρχές του Δεκεμβρίου, επιτρέπει απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων μέχρι και 12 εβδομάδων.

“Με τον τρόπο αυτόν, θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περισσότερους ανθρώπους”, εξήγησε o επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας Σόρεν Μπρόστρομ τονίζοντας ότι η ανάλυση αυτή βασίζεται στα δεδομένα που παρουσιάσθηκαν από τα εργαστήρια και κάνουν λόγο για την χορήγηση της δεύτερης δόσης “19 έως 42 ημέρες” μετά την πρώτη δόση.

Στη Γερμανία, το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις υγειονομικές αρχές να αξιολογήσουν τις εναλλακτικές για την επιμήκυνση της χρονικής απόστασης ανάμεσα στις δύο δόσεις, σύμφωνα με έγγραφο. “Ακόμη και αν τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μερική προστασία 12 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η προστασία διατηρείται πέραν των 21 ημερών”, εξήγησε εκπρόσωπος της BioNTech.

Επέμεινε, δε, ότι “εκτιμούμε ότι η χορήγηση δεύτερης δόσης είναι αναγκαία για την δημιουργίας μέγιστης προστασίας κατά της νόσου”. Ωστόσο, “οι αποφάσεις για εναλλακτικά πρωτόκολλα δοσολογίας λαμβάνονται από τις εθνικές αρχές” με τις οποίες το εργαστήριο βρίσκεται σε “συνεχή διάλογο”.

Οι σχετικές αποφάσεις στην Δανία αφορούν επίσης το εμβόλιο της Moderna, ενώ στη Βρετανία αφορούν και το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πηγή: AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ