BBC: Συγκλονίζει το βίντεο με βασανιστήρια γιατρών στην Γάζα από τον ισραηλινό στρατό

Φριχτά και εξευτελιστικά βασανιστήρια στα χέρια του ισραηλινού στρατού καταγγέλλουν ότι υπέστησαν γιατροί του νοσοκομείου Νάσερ, στο Χαν Γιούνις, στην Γάζα,  τον περασμένο μήνα. Η καταγγελία έγινε στο BBC και ανέφερε ότι οι στρατιώτες ανάγκασαν τους αιχμαλώτους να γδυθούν τους έδεσαν τα μάτια και τους χτύπησαν.

Ο Ahmed Abu Sabha, γιατρός στο νοσοκομείο Nasser, περιέγραψε ότι έμεινε για μια εβδομάδα υπό κράτηση, μαζί με σκυλιά στα οποία είχαν βάλει φίμωτρο και ότι του έσπασε το χέρι ένας ισραηλινός στρατιώτης. Η περιγραφή του ταιριάζει απόλυτα με εκείνη δύο άλλων ιατρών που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους από φόβο για αντίποινα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γιατροί έδωσαν βίντεο στο BBC.

Είπαν ότι οι Ισραηλινοί τους εξευτέλισαν, τους χτύπησαν, τους περιέλουσαν με κρύο νερό και τους ανάγκασαν να γονατίζουν σε άβολες στάσεις για ώρες. Είπαν ότι κρατήθηκαν για μέρες πριν αφεθούν ελεύθεροι.

Το BBC παρέδωσε λεπτομέρειες των ισχυρισμών τους στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, οι οποίες δεν απάντησαν άμεσα σε ερωτήσεις σχετικά με αυτές τις μαρτυρίες, ούτε αρνήθηκαν συγκεκριμένους ισχυρισμούς για κακομεταχείριση, όταν τελικά απάντησαν. Αρνήθηκαν όμως ότι το ιατρικό προσωπικό έπαθε κακό κατά τη διάρκεια της επιχείρησής τους.

Είπαν ότι “οποιαδήποτε κακοποίηση κρατουμένων είναι αντίθετη με τις διαταγές των IDF και ως εκ τούτου απαγορεύεται αυστηρά”.

Οι IDF εισέβαλαν στο νοσοκομείο στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας – το οποίο ήταν ένα από τα ελάχιστα στη Λωρίδα της Γάζας που εξακολουθούσαν να λειτουργούν – στις 15 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι οι πληροφορίες έδειχναν ότι το νοσοκομείο φιλοξενούσε πράκτορες της Χαμάς.

Είπαν επίσης ότι οι Ισραηλινοί όμηροι που είχε συλλάβει η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κρατούνταν εκεί – και ορισμένοι από τους ίδιους τους ομήρους δήλωσαν δημοσίως ότι κρατούνταν στο Νάσερ. Η Χαμάς έχει αρνηθεί ότι οι μαχητές της επιχειρούν μέσα σε ιατρικές εγκαταστάσεις.

Πλάνα που τραβήχτηκαν κρυφά στο νοσοκομείο στις 16 Φεβρουαρίου, την ημέρα της σύλληψης των ιατρών, έφτασαν στα χέρια του BBC, το οποίο τα έδωσε στην δημοσιότητα. Δείχνουν μια σειρά από άνδρες ημίγυμνους μπροστά από το κτίριο επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, γονατιστούς με τα χέρια πίσω από το κεφάλι τους. Ιατρικές ρόμπες βρίσκονται μπροστά σε μερικούς από αυτούς.

“Όποιος προσπάθησε να κουνήσει το κεφάλι του ή να κάνει οποιαδήποτε κίνηση, έφαγε ξύλο”, δήλωσε στο BBC ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, δρ Atef Al-Hout. “Τους άφησαν για περίπου δύο ώρες σε αυτή την επαίσχυντη θέση”.

Οι IDF δήλωσαν στο BBC: “Κατά κανόνα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύλληψης, είναι συχνά απαραίτητο οι ύποπτοι για τρομοκρατία να παραδίδουν τα ρούχα τους, ώστε να μπορούν να ερευνηθούν τα ρούχα τους και να διασφαλιστεί ότι δεν κρύβουν γιλέκα με εκρηκτικά ή άλλα όπλα.

“Τα ρούχα δεν επιστρέφονται αμέσως στους συλληφθέντες, λόγω της υποψίας ότι μπορεί να κρύβουν μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εχθρικούς σκοπούς (όπως μαχαίρια). Οι κρατούμενοι λαμβάνουν πίσω τα ρούχα τους όταν είναι δυνατόν να γίνει αυτό”.

Το ιατρικό προσωπικό ανέφερε ότι στη συνέχεια τους οδήγησαν σε ένα κτίριο νοσοκομείου, τους χτύπησαν και στη συνέχεια τους μετέφεραν σε ένα χώρο κράτησης, όλα αυτά ενώ ήταν γυμνοί.

Ο Δρ Abu Sabha, ο 26χρονος νεοεισερχόμενος γιατρός και εθελοντής ιατρός στο Nasser, περιέγραψε ορισμένα στοιχεία της μεταχείρισής του κατά τη διάρκεια της κράτησής του ως βασανιστήρια, όπως το να αναγκάζονται οι κρατούμενοι να στέκονται όρθιοι για ώρες χωρίς διάλειμμα. Είπε ότι άλλες τιμωρίες που δίνονταν στους κρατούμενους περιλάμβαναν να τους αναγκάζουν να ξαπλώνουν μπρούμυτα για παρατεταμένες περιόδους και να τους κρατούν νηστικούς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ