Μπάιντεν: Ανακοίνωσε αυστηρές κυρώσεις στη “ρωσική ελίτ” και σε δύο τράπεζες

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, την “ελίτ” της και δύο τράπεζες, ως απάντηση στην “αρχή εισβολής” στην Ουκρανία μετά την εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι οι κινήσεις της Ρωσίας είναι η αρχή της εισβολής στην Ουκρανία και έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Είπε ότι θα επιβάλει κυρώσεις καθώς απαιτείται απάντηση από τη διεθνή κοινότητα. “Έχουμε συντονιστεί με ΝΑΤΟ και Ευρώπη” είπε μεταξύ άλλων όπως και ότι η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα. Έκανε λόγο για αμυντικές κινήσεις από πλευράς των ΗΠΑ και τόνισε ότι “θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ΝΑΤΟϊκού εδάφους” μαζί με τους εταίρους και συμμάχους. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο “δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει” αλλά πρόσθεσε ότι “υπάρχει ακόμη χρόνος” για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν “ανοιχτές στη διπλωματία”.

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν “κάθε πόντο” ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν “αμυντικά” όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

“Σήμερα, ως απάντηση στην παραδοχή της Ρωσίας ότι δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Λευκορωσία, επέτρεψα πρόσθετες κινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμού, που έχουν ήδη σταθμεύσει στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική: Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία” είπε ο Μπάιντεν μεταξύ άλλων και σημείωσε ότι ήθελε να είναι ξεκάθαρος ότι πρόκειται για “εντελώς αμυντικές κινήσεις από την πλευρά μας”.

“Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Θέλουμε όμως να στείλουμε ένα αλάνθαστο μήνυμα: ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους συμμάχους μας θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό της επικράτειας του ΝΑΤΟ”.

Στις οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν, “αποκόπτεται η ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση”.

Αυτές είναι οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν

  • Επιβάλλουμε κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού σε δύο μεγάλα οικονομικά ιδρύματα της Ρωσίας: τη VEB και τη στρατιωτικής τους τράπεζα
  • Επιβάλλουμε κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποκόβουμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση. Πλέον δεν μπορεί να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να ανταλλάξει το νέο χρέος της στις αγορές μας ή στις ευρωπαϊκές αγορές
  • Επιβάλλουμε κυρώσεις στη ρωσική ελίτ και τα μέλη των οικογενειών τους. Μοιράζονται τα διεφθαρμένα κέρδη της πολιτικής του Κρεμλίνου και θα πρέπει επίσης να μοιραστούν και τον πόνο.
  • Έχουμε συνεργαστεί με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συνεχιστεί ο Nord Stream 2.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ