Ιστορική απόφαση στις ΗΠΑ: H Eθνική γυναικών θα έχει ίση αμοιβή με τους άνδρες

Ιστορική ημέρα η σημερινή για τον επαγγελματικό αθλητισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας ήρθε σε συμβιβασμό έπειτα από δικαστική διαμάχη τριών ετών με την Ομοσπονδία ποδοσφαίρου των ΗΠΑ για το ζήτημα της ίσης αμοιβής με την αντίστοιχη εθνική ομάδα των ανδρών.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία καλείται να δώσει το συνολικό ποσό των 24 εκατομμυρίων δολαρίων (2 εκατ. για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των παικτριών) στην Ένωση παικτών, ενώ εξίσου σημαντικό είναι πως από εδώ και στο εξής οι παίκτριες που θα καλούνται στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ΗΠΑ θα δικαιούνται την ίδια αμοιβή με τους άνδρες.

Ενδεικτικό της ιστορικής, όσο και πρακτικής ιστορίας του θέματος, είναι το γεγονός πως μέχρι τώρα ο κάθε παίκτης λάμβανε 67.000 δολάρια με την παρουσία του και μόνο στο ρόστερ των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, 9.375 δολάρια σε κάθε νίκη και 5.000 στην ήττα.

Αντιθέτως, οι γυναίκες έπαιρναν αντίστοιχα 37.500 δολάρια για την παρουσία τους στην ομάδα, 5.250 δολάρια για την κάθε νίκη, ενώ λάμβαναν καθόλου χρήματα σε ενδεχόμενο ήττας.

Μια εξέλιξη που ίσως φέρει μεγάλες και ριζικές αλλαγές στον αθλητισμό των ΗΠΑ, καθώς ένα αντίστοιχο ζήτημα είχε τεθεί παλαιότερα και από τις αθλήτριες του WNBA, και στα χρήματα που πρέπει να παίρνουν σε σχέση με τους ΝΒΑers όταν καλούνται από την την εθνική ομάδα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ