ARD: Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες που ζουν στη Γερμανία επιστρέφουν στη χώρα τους μέσω Ελλάδας

Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες φεύγουν τις τελευταίες εβδομάδες από τη Γερμανία και επιστρέφουν στην πατρίδα τους -μέσω Τουρκίας- παρά την πολεμική σύγκρουση που επικρατεί εκεί.

Αυτό μετέδωσε ρεπορτάζ της εκπομπής Panorama, του πρώτου γερμανικού κρατικού δικτύου ARD.

Τις περισσότερες φορές αιτία σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι η δυσκολία επανασύνδεσης με τις οικογένειες τους, οι οποίες δεν μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη.

Οι επιστροφές αυτές γίνονται με παράνομο τρόπο και με τη βοήθεια παράνομων διακινητών που το ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης συνάντησε και μίλησε μαζί τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Για παράδειγμα, η μεταφορά προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία μέσω του Έβρου κοστίζει την στιγμή αυτή 200 ευρώ το άτομο. Ένας από τους παράνομους διακινητές δήλωσε πως μεταφέρει από την Ελλάδα στην Τουρκία τουλάχιστον 50 άτομα την ημέρα, ενώ άλλος είπε πως τις ημέρες αυτές οι πρόσφυγες που περνούν από την Ελλάδα στην Τουρκία είναι περισσότεροι από αυτούς που πραγματοποιούν το αντίθετο δρομολόγιο.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών στη Γερμανία, Ντόμινικ Μπαρτς, δήλωσε πως «έχω ακούσει για το φαινόμενο αυτό, δεν γνωρίζω όμως την έκταση του».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως παράδοξο το φαινόμενο αυτό και σημείωσε πως τα άτομα που πραγματοποιούν το δρομολόγιο αυτό αναλαμβάνουν πολύ μεγάλο ρίσκο.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι Σύροι πρόσφυγες που διαθέτουν νόμιμα χαρτιά παραμονής στη Γερμανία, ταξιδεύουν αεροπορικώς από τη χώρα στην Ελλάδα και εκεί με τη βοήθεια των παράνομων διακινητών περνούν με βάρκες τον ποταμό Έβρο.

Επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μεταναστών και Προσφύγων δείχνουν πως το περασμένο έτος περίπου 4.000 Σύροι πρόσφυγες που διέμεναν νόμιμα στη Γερμανία, «εξαφανίστηκαν».

Οι αρχές εικάζουν πως πολλοί από αυτούς ενδέχεται να επέστρεψαν στην Συρία.

Πηγή ρεπορτάζ: ΚΥΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ