ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Ουκρανία: Φήμες ότι εισέρχεται και η Λευκορωσία στον πόλεμο

Τα τρία γεγονότα που κατά πολλούς σηματοδοτούν ενδεχόμενη εισβολή από την Λευκορωσία στην Δυτική Ουκρανία για υποστήριξη στη ρωσική εισβολή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Λβιβ: Χρήστος Μαζανίτης

Χθες, Τετάρτη, ήταν η πρώτη ημέρα που δεν ήχησαν οι σειρήνες την πόλη Λβιβ. Ωστόσο σε όλη την πόλη συνεχίζονταν με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες προστασίας μνημείων και αγαλμάτων. Η Λβιβ έχει πολλά κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO.

Αγάλματα τυλίγονται με ειδικές προστατευτικές μεμβράνες, κτίρια σφραγίζονται. Παράθυρα και πόρτες καλύπτονται με λαμαρίνες. Η πόλη ζει σε αριθμούς επικείμενης επίθεσης. Η ανησυχία εντείνεται περισσότερο μετά την απέλαση Ουκρανών διπλωμάτων από την Λευκορωσία. Αυτό μπορεί να ήρθε ως συνέπεια της κίνησης Ουκρανού συνοριοφύλακα, ο οποίος πέταξε ένα πουγκί με 30 αργύρια στον Λευκορώσο πρέσβη που εγκατέλειψε το Κίεβο.

Προχθές σημειώθηκε βομβιστική επίθεση στην πόλη Ρίβνε, η οποία απέχει περίπου 150 χλμ από την Λβιβ και είναι πολύ κοντά στη Λευκορωσία. Οι ουκρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι οι πύραυλοι που έπληξαν την περιοχή πρωί ήρθαν από το έδαφος της Λευκορωσίας. Οι Λευκορώσοι το αρνούνται, ωστόσο η Ρωσία δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας.

Πληροφορίες από διάφορες πηγές ενημέρωσης φέρουν τους Ρώσους αποφασισμένους αμέσως μετά το ανατολικό μέτωπο να κινηθούν δυτικότερα προς τις πόλεις Ζαπορίζια και Ντνίπρο ενώ από δυτικά μέσω Ρίβνε και Λβιβ να αποκλείσουν κάθε διάδρομο ανεφοδιασμού του Κιέβου.

Ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις του στην ανατολική του πτέρυγα με επιπλέον στρατεύματα και άρματα μάχης ενώ πολλαπλασιάζει τις εναέριες περιπολίες με μαχητικά αεροσκάφη. Η Πολωνία και η Ρουμανία γεμίζουν με ΝΑΤΟϊκα στρατεύματα.

Ταυτόχρονα στην Λβιβ συνεχίζουν να έρχονται πρόσφυγες από κάθε γωνιά της χώρας που βρίσκεται στη δίνη του πολέμου. Μόνο χθες υπολογίζεται ότι κατάφεραν να φύγουν με ίδια μέσα από την ισοπεδωμένη Μαριούπολη περίπου 6.000 άτομα. Σήμερα αναμένεται από τις 9.00 το πρωί να συγκεντρώνονται επιπλέον πρόσφυγες από την περιοχή του Μπερντγιάνσκ, με 24 λεωφορεία που έφτασαν τα ξημερώματα, ώστε να αναχωρήσουν με τελικό προορισμό την Ζαπορίζια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ