ΑΠΟΣΤΟΛΗ Μαριούπολη: Ο ακρωτηριασμός της Ουκρανίας και τα ρωσικά πολεμικά πλοία στην Αζοφική

Με το 7% της Ουκρανίας να ελέγχεται από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, κάθε βράδυ η Ανατολική πλευρά της χώρας και η περιοχή του Ντονμπάς μετατρέπονται σε θέατρα βομβαρδισμών.

Αποστολή στην Ουκρανία: Χρήστος Μαζανίτης

Με τους αυτονομιστές ρωσόφωνους να ρίχνουν λάδι στην φωτιά του εμφυλίου που σιγοκαίει εδώ και 8 χρόνια, τα σενάρια για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πληθαίνουν, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα τα σχολιάζει ως «εκτός πραγματικότητας» ή «αστειότητες».

Τα δεδομένα των τελευταίων ωρών κάθε άλλο παρά ευνοούν μια διπλωματική λύση. Μπορεί ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν να ανέφερε στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία μετά από συνομιλία 105 λεπτών, ωστόσο τα τελευταία γεγονότα κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Φωτογραφίες που δίνονται στην δημοσιότητα από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ρωσικά πολεμικά πλοία να έχουν περάσει τα στενά της Κριμαίας και να έχουν εισέλθει εδώ, στον κόλπο της Αζοφικής, που βρίσκεται η Μαριούπολη. Οι αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 πολεμικά πλοία της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και αποβατικά.

Ουκρανία Ρωσικά Πολεμικά Πλοία

Επίσημα οι Ρώσοι αναφέρουν ότι είχαν εκδώσει NAVTEX για άσκηση στην περιοχή. Με μια λεπτομέρεια, όμως. Στην θάλασσα του Αζόφ μπορούν να εισέλθουν μόνο ρωσικά πολεμικά πλοία, αφού ελέγχουν τα στενά της Κριμαίας, απ’ όπου επιτρέπουν σε τρίτες χώρες – συνεπώς και στην Ουκρανία – την διέλευση μόνο εμπορικών πλοίων.

Επιπλέον, όπως επιβεβαίωναν στο enikos.gr ουκρανικές αρχές έχει εκδοθεί και NOTAM χωρίς περιορισμό ύψους. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από την Αζοφική θάλασσα δεν πετάει τίποτε άλλο πλην ρωσικών αεροπλάνων.

Ρωσικές πηγές απάντησαν αργά τη νύχτα ότι οι μετακινήσεις είναι στο πλαίσιο των κοινών ασκήσεων που κάνει η Ρωσία με την Λευκορωσία. Μόνο που γεωγραφικά η Αζοφική δεν έχει καμία σχέση με την Λευκορωσία.

Ουκρανία Ρωσικά Πολεμικά Πλοία

Από την εποχή της πρώτης σύρραξης την περίοδο 2014 – 2015 οι αυτονομιστές Ρωσόφωνοι ήθελαν να καταλάβουν την Μαριούπολη. Το λιμάνι της είναι στρατηγικής σημασίας αφού θα δώσει την δυνατότητα πρόσβασης στην επαρχία του Ντόνετσκ προς την θάλασσα.

Όπως λένε στο enikos.gr όσοι γνωρίζουν καλά τα γεωπολιτικά της περιοχής, ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στο Ντονμπάς, δηλαδή τις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ θα σημάνει αυτόματα την εισβολή και στις περιοχές Μαριούπολη, Σλοβιάνσκ, Κραματόρσκ, Λισιντσάνκ και Σεβεροντόνετσκ.

Στο Κραματόρσκ, αυτή τη στιγμή έχει στηθεί το προκεχωρημένο στρατηγείο του Ουκρανικού Στρατού. Είναι το μέρος απ’ όπου θεωρητικά ο Ουκρανικός Στρατός θα εξαπολύσει την αντεπίθεση του προς Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ.

Όλοι εύχονται η 24η Φεβρουαρίου, που θα λάβει χώρα η συνάντηση των υπουργών εξωτερικών ΗΠΑ – Ρωσίας, να σημάνει την αρχή του τέλους της έντασης. Ωστόσο κάθε μέρα που περνά η περιοχή «φορτώνεται» ακόμη περισσότερο και η αποκλιμάκωση μετατρέπεται σε δύσκολη εξίσωση.

Ουκρανία Ρωσικά Πολεμικά Πλοία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ