ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Οι Έλληνες αφήνουν τα χωριά τους για να βρουν καταφύγιο στην Μαριούπολη 

Οι Έλληνες των χωριών που βρίσκονται στην πρώτη και δεύτερη γραμμή φεύγουν από τα σπίτια τους με προορισμό πόλεις μακριά από την «θερμή ζώνη».

Αποστολή στην Ουκρανία: Χρήστος Μαζανίτης

Κάθε νύχτα που περνάει η ένταση ανάμεσα στον Ουκρανικό Στρατό και τους αυτονομιστές ρωσόφωνους δείχνει να κλιμακώνεται. Τρία είναι τα σημεία που σημειώνονται οι μεγαλύτερες εντάσεις. Το Λουγκανσκ, το Ντόνετσκ και τα περίχωρα της Μαριούπολης που βρίσκονται τα ελληνικά χωριά.

Το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι έπεσε νεκρός και δεύτερος Ουκρανός στρατιώτης, από τα πυρά βαρύ πυροβολικού στο ελληνικό χωριό Σερόκινα, που βρίσκεται στη πρώτη γραμμή, μόλις 20 χλμ μακριά από την Μαριούπολη, στον κόλπο της Αζοφικής.

Επίσης, τα χωριά Σαρτανά, Σεριγνάτικα και Τσερμελίκ, που το ελληνικό στοιχείο αποτελεί την πλειονότητα, έχουν δοκιμαστεί από τα πυρά των αυτονομιστών και τις ανταλλαγές πυρών με τον ουκρανικό στρατό.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη και ανά πάσα ώρα και στιγμή μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει γενική ανάφλεξη. Τα νεύρα όλων είναι τεταμένα και η υπομονή μια αρετή – είδος προς εξαφάνιση.

Ουκρανία Μαριούπολη

Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, ο άμαχος πληθυσμός των χωριών της πρώτης και δεύτερης γραμμής βρίσκεται στο δίλημμα που είχαν έρθει και πάλι πριν από 8 χρόνια. Να μείνουν να σώσουν ότι μπορούν από τις περιουσίες τους ή να φύγουν μέχρι να κοπάσει ή ένταση.

Ήδη, αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν πάρει ή ετοιμάζονται να πάρουν τον δρόμο της φυγής. Προορισμός τους η Μαριούπολη ή ακόμη και το Κίεβο ή το Κιρβ, όσοι έχουν παιδιά, συγγενείς ή φίλους που μένουν σε αυτές τις πόλεις και μπορούν να τους φιλοξενήσουν για όσο χρειαστεί.

Στο εφιαλτικό σενάριο γενικευμένης σύρραξης, αναλυτές εκτιμούν ότι το προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία προς την Ευρώπη θα είναι τεράστιο, φθάνοντας ακόμη και το 40%. Αυτό μεταφράζεται σε σχεδόν 18 εκατ. ανθρώπους, στο σύνολο των 45 εκατ. που ζουν στην χώρα.

Και μπορεί οι κάτοικοι της Μαριούπολης να επιχειρούν να κρατήσουν έστω μια κανονικότητα στην καθημερινότητα τους, ωστόσο γίνονται προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα για την επόμενη ημέρα. Ετοιμάζουν τα καταφύγια και γεμίζουν με προμήθειες για παν ενδεχόμενο. Σε καμία περίπτωση δεν επικρατεί πανικός, αφού ζουν με την απειλή του πολέμου καθημερινά 8 χρόνια τώρα. Όλοι έχουν προετοιμαστεί από καιρό γι’ αυτό και τα σούπερ μάρκετ έχουν γεμάτα ράφια και πουθενά δεν καταγράφονται ελλείψεις.

Ουκρανία Μαριούπολη Δημαρχείο
Το δημαρχείο που κάηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στην Μαριούπολη τον χειμώνα του 2014 στέκει ακόμη σαν κτήριο – φάντασμα

Ουκρανία Μαριούπολη Ουκρανία Μαριούπολη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ