Αποστολή Ισραήλ: Περαιτέρω κατάπαυση του πυρός για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται – Τα 5 στάδια της συμφωνίας

Μετά τις πολύωρες συνεδριάσεις τα ξημερώματα ήρθε η απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ για συμφωνία απελευθέρωσης αρχικά 50 Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα 4 ημέρες κατάπαυσης του πυρός. Η συμφωνία, η οποία θα εξελιχθεί σε πέντε στάδια, προβλέπει περαιτέρω κατάπαυση του πυρός για κάθε 10 ομήρους που αφήνονται ελεύθεροι.

Ισραήλ: Ενέκρινε την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων

Ανταπόκριση από Ασντόντ – Ισραήλ: Χρήστος Μαζανίτης

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία για την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων που έχει στα χέρια της η Χαμάς στην Γάζα, σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση στις μάχες.

Αποστολή Ισραήλ: Τα 5 στάδια για την απελευθέρωση των ομήρων – Την Πέμπτη οι πρώτοι «12»

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο περίγραμμα, 30 παιδιά, 8 μητέρες και 12 ηλικιωμένες θα αποφυλακιστούν.

Η απελευθέρωση κάθε 10 επιπλέον από τους απαχθέντες θα έχει ως αποτέλεσμα μια επιπλέον ημέρα ανάπαυσης. Ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικός εξοπλισμός και καύσιμα θα εισέλθουν στην Λωρίδα της Γάζας εκείνες τις ημέρες. Θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία για τους ομήρους Χαμάς και Ισραήλ – Νετανιάχου: «Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα»

Τα 5 στάδια

Η απελευθέρωση των ομήρων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε 5 στάδια:

  • Στο πρώτο στάδιο, η Χαμάς πρόκειται να παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό.
  • Στο δεύτερο στάδιο θα μεταφερθούν στους εκπροσώπους των IDF.
  • Στο τρίτο, οι όμηροι θα υποβληθούν σε αρχικό ιατρικό έλεγχο από τις αρχές και στη συνέχεια θα οδηγηθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.
  • Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον ορισμένοι από τους ομήρους μπορούν να υποβληθούν σε ορισμένες ερωτήσεις.
  • Στο πέμπτο και τελικό στάδιο του μηχανισμού, οι όμηροι θα υποβληθούν σε ερωτήσεις για όσα έζησαν από αξιωματούχους ασφαλείας.

Την Πέμπτη

Οι υπουργοί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με τη συμφωνία ομήρων ενημερώθηκαν ότι η πρώτη παρτίδα ομήρων στη Γάζα ενδέχεται να απελευθερωθεί ήδη την Πέμπτη αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με ορισμένες από τις αναφερόμενες λεπτομέρειες της συμφωνίας, που αποκάλυψε το Channel 12 του Ισραήλ, περίπου 50 Ισραηλινοί όμηροι —γυναίκες και παιδιά— θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα 4 ημέρες προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, την απελευθέρωση περίπου 150 με 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων, γυναικών και ανήλικων κρατουμένων και την είσοδο καυσίμων και άλλων αγαθών στη Γάζα.

Η απελευθέρωση αναμένεται να γίνει σταδιακά με περίπου 12 ομήρους να απελευθερώνονται την ημέρα.

Το κοινό θα έχει 24 ώρες βάσει νόμου για να υποβάλει αίτημα κατά οποιασδήποτε από αυτές τις προγραμματισμένες απελευθερώσεις κρατουμένων.

«Δεν τελειώνει ο πόλεμος»

Ο Νετανιάχου λέει ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς στην Γάζα θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του Ισραήλ, δηλαδή η εξάλειψη της τρομοκρατικής ομάδας που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα, η εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των ομήρων και η διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει άλλη απειλή από την Γάζα για την ασφάλεια του Ισραήλ .

Ο πρωθυπουργός μίλησε λίγο πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 50 ομήρους -παιδιά, μητέρες και γυναίκες- με αντάλλαγμα μια κατάπαυση του πυρός 4-5 ημερών και την απελευθέρωση 150-300 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

«Είμαστε σε πόλεμο και ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας», είπε.

Η επιστροφή των ομήρων είναι κορυφαία, «ιερή προτεραιότητα και είμαι αφοσιωμένος σε αυτήν», λέει ο Νετανιάχου.

«Μπροστά μας είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά η σωστή», προσθέτει. «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι. Ο πόλεμος έχει στάδια και η επιστροφή των ομήρων θα έχει στάδια».

Ο υπουργός Άμυνας Gallant λέει ότι οι υπουργοί θα πρέπει να σταθμίσουν «σημαντικές αποφάσεις» τις «επόμενες ώρες και ημέρες».

Ο Gallant λέει ότι η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα είναι ένας βασικός παράγοντας για να «πιέσει η πίεση» στη Χαμάς για να διαπραγματευτεί και να απελευθερώσει μερικούς από τους 240 ομήρους που απήχθησαν από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Χωρίς την πίεση και τη συνεχιζόμενη πίεση [στη Χαμάς], δεν θα υπάρξει καμία ευκαιρία» να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των επόμενων ομάδων ομήρων, λέει, δεσμευόμενος ότι μόλις τελειώσει η εκεχειρία των 4 ημερών, οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα θα επαναληφθούν «με πλήρη ισχύ».

«Ηθικό καθήκον»

Ο Πρόεδρος Isaac Herzog με ανακοίνωση του  εκφράζει την υποστήριξή του στη συμφωνία ομήρων, ενώ αναγνωρίζει «τους κατανοητούς, επώδυνους και δύσκολους ενδοιασμούς».

«Είναι ηθικό καθήκον που εκφράζει σωστά την εβραϊκή και ισραηλινή αξία της εξαγοράς των αιχμαλώτων και ελπίζω ότι θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την επιστροφή όλων των αιχμαλώτων στο σπίτι», λέει ο Herzog.

«Το κράτος του Ισραήλ, οι IDF και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να ενεργούν με όλους τους τρόπους για την επίτευξη αυτού του στόχου, παράλληλα με την αποκατάσταση της πλήρους ασφάλειας στους Ισραηλινούς πολίτες», προσθέτει.

Ερωτηματικό η Χεζμπολάχ

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ελπίζει ότι μια εκεχειρία στην Γάζα θα οδηγήσει σε «πλήρη παύση» των μαχών κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Ελπίζουμε επίσης ότι αυτή (η συμφωνηθείσα τετραήμερη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς) θα οδηγήσει σε πλήρη παύση ορισμένων από τις εχθροπραξίες στο βορρά, στα σύνορα του Λιβάνου», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Ερυθρός Σταύρος

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει οποιαδήποτε ανταλλαγή στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

«Αυτή τη στιγμή, συμμετέχουμε ενεργά σε συνομιλίες με τα μέρη για να βοηθήσουμε στην υλοποίηση οποιασδήποτε ανθρωπιστικής συμφωνίας που καταλήξουν», λέει ο Ερυθρός Σταυρός.

«Ως ουδέτερος ενδιάμεσος, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι δεν συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις και δεν παίρνουμε αποφάσεις επί της ουσίας. Ο ρόλος μας είναι να διευκολύνουμε την εφαρμογή, αφού τα μέρη συμφωνήσουν».

Ο υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ λέει ότι η προτεινόμενη συμφωνία ομήρων «είναι η βάση για τη συνέχιση των απαραίτητων επιχειρησιακών προσπαθειών [στην Γάζα], συμπεριλαμβανομένης της νότιας αρένας και πιθανώς και σε άλλες αρένες».

«Θα πω ειλικρινά – αυτή η [συμφωνία ομήρων] είναι ένα δύσκολο περίγραμμα, είναι επώδυνο, αλλά είναι επίσης σωστό», λέει ο Gantz.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ