Αποστολή Ισραήλ: Τα 5 στάδια για την απελευθέρωση των ομήρων – Την Πέμπτη οι πρώτοι «12»

Η κυβερνητική συνεδρίαση για συμφωνία απελευθέρωσης περίπου 50 Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα 4 ημέρες κατάπαυσης του πυρός. Η συμφωνία προβλέπει περισσότερες απελευθερώσεις αργότερα. Προβλέπεται να ελευθερωθούν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αλλά όχι δολοφόνοι. Τα 5 στάδια.

Ανταπόκριση από Ασντόντ – Ισραήλ: Χρήστος Μαζανίτης

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, οι πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν ότι το Γραφείο του Πρωθυπουργού έχει αναπτύξει μια καθορισμένη διαδικασία μέσω της οποίας οι όμηροι θα απελευθερωθούν και θα μεταφερθούν στο Ισραήλ, εν μέσω μιας αναπτυσσόμενης συμφωνίας ομήρων που συζητείται επί του παρόντος στο υπουργικό συμβούλιο.

Στο πρωτο στάδιο, η Χαμάς πρόκειται να παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό.

Στο δεύτερο στάδιο θα μεταφερθούν στους εκπροσώπους των IDF.

Στο τρίτο, οι όμηροι θα υποβληθούν σε αρχικό ιατρικό έλεγχο από τις αρχές και στη συνέχεια θα οδηγηθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.

Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον ορισμένοι από τους ομήρους μπορούν να υποβληθούν σε ορισμένες ερωτήσεις.

Στο πέμπτο και τελικό στάδιο του μηχανισμού, οι όμηροι θα υποβληθούν όντως σε ερωτήσεις για όσα έζησαν από αξιωματούχους ασφαλείας.

Οι υπουργοί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απόψε σχετικά με την συμφωνία ομήρων ενημερώθηκαν ότι η πρώτη παρτίδα ομήρων στη Γάζα ενδέχεται να απελευθερωθεί ήδη την Πέμπτη αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με ορισμένες από τις αναφερόμενες λεπτομέρειες της συμφωνίας, που μεταδιδει το Channel 12 του Ισραήλ, περίπου 50 Ισραηλινοί όμηροι —γυναίκες και παιδιά— θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα 4-5 ημέρες προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, την απελευθέρωση περίπου 150 με 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων, γυναικών και ανήλικων κρατουμένων. και την είσοδο καυσίμων και άλλων αγαθών στη Γάζα.

Η απελευθέρωση αναμένεται να γίνει σταδιακά με περίπου 12 ομήρους να απελευθερώνονται την ημέρα.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει τώρα για να συζητήσει και να αποφασίσει για τη συμφωνία και αναμένεται να δώσει το τελικό «εντάξει».

Εάν, όπως αναμενόταν, η συμφωνία εγκριθεί από το πλήρες υπουργικό συμβούλιο απόψε, το Ισραήλ θα δημοσιεύσει στη συνέχεια τα στοιχεία των Παλαιστινίων κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν, δήλωσε νωρίτερα κυβερνητική πηγή.

Το κοινό θα έχει 24 ώρες βάσει νόμου για να υποβάλει αίτημα κατά οποιασδήποτε από αυτές τις προγραμματισμένες απελευθερώσεις κρατουμένων.

«Δεν τελειώνει ο πόλεμος»

Ο Νετανιάχου λέει ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς στη Γάζα θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του Ισραήλ, δηλαδή η εξάλειψη της τρομοκρατικής ομάδας που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα, η εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των ομήρων και η διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει άλλη απειλή από τη Γάζα για την ασφάλεια του Ισραήλ .

Ο πρωθυπουργός μίλησε λίγο πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την συμφωνία που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 50 ομήρους -παιδιά, μητέρες και γυναίκες- με αντάλλαγμα μια κατάπαυση του πυρός 4-5 ημερών και την απελευθέρωση 150-300 Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Είμαστε σε πόλεμο και ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας», είπε.

Η επιστροφή των ομήρων είναι κορυφαία, «ιερή προτεραιότητα και είμαι αφοσιωμένος σε αυτήν», λέει ο Νετανιάχου.

«Μπροστά μας είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά η σωστή», προσθέτει. «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι. Ο πόλεμος έχει στάδια και η επιστροφή των ομήρων θα έχει στάδια».

Ο υπουργός Άμυνας Gallant λέει ότι οι υπουργοί θα πρέπει να σταθμίσουν «σημαντικές αποφάσεις» τις «επόμενες ώρες και ημέρες».

Ο Gallant λέει ότι η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα είναι ένας βασικός παράγοντας για να «πιέσει η πίεση» στη Χαμάς για να διαπραγματευτεί και να απελευθερώσει μερικούς από τους 240 ομήρους που ελήφθησαν από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Χωρίς την πίεση και τη συνεχιζόμενη πίεση [στη Χαμάς], δεν θα υπάρξει καμία ευκαιρία» να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των επόμενων ομάδων ομήρων, λέει, δεσμευόμενος ότι μόλις τελειώσει η εκεχειρία των 4-5 ημερών, οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα θα επαναληφθούν «με πλήρη ισχύ».

Ο υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ λέει ότι η προτεινόμενη συμφωνία ομήρων «είναι η βάση για τη συνέχιση των απαραίτητων επιχειρησιακών προσπαθειών [στη Γάζα], συμπεριλαμβανομένης της νότιας αρένας και πιθανώς και σε άλλες αρένες».

«Θα πω ειλικρινά – αυτή η [συμφωνία ομήρων] είναι ένα δύσκολο περίγραμμα, είναι επώδυνο, αλλά είναι επίσης σωστό», λέει ο Gantz.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ