Αποκάλυψη «βόμβα»: Οι ΗΠΑ γνώριζαν από τα μέσα Ιουνίου ότι θα γίνει η ανταρσία της Wagner – Η τύχη του Πριγκόζιν

Από τα μέσα Ιουνίου οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν τις πρώτες ενδείξεις ότι η Ρωσία θα ερχόταν αντιμέτωπη με την πρώτη μετά από δεκαετίες ένοπλη ανταρσία στο εσωτερικό της, κάτι που είχε να δει από την εποχή της που εξεγέρθηκαν οι Τσετσένοι.  Τις τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες πύκνωναν τόσο, που όπως αναφέρουν οι Washington Post και New York Times το βράδυ του Σαββάτου, αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν εκπροσώπους του Λευκού Οίκου, του Υπουργείου Άμυνας και του Κογκρέσου για την πιθανότητα αναταραχής στη Ρωσία. Ήταν περίπου μια ημέρα πριν αρχίσει η ανταρσία του Πριγκόζιν.

Στα μέσα της εβδομάδας, οι πληροφορίες και οι ενδείξεις πλήθυναν σε τέτοιο βαθμό, ώστε έγιναν στην Ουάσιγκτον μια σειρά από συναντήσεις ενημερωτικού χαρακτήρα, όπως ανέφεραν οι New York Times. Ο Πριγκόζιν συγκέντρωνε εδώ και αρκετό καιρό τους μαχητές της Wagner κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, δήλωσε στο Associated Press πηγή που έχει γνώση του θέματος. Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν μια ομάδα οκτώ ατόμων από κορυφαίους πολιτικούς του Κογκρέσου – την λεγόμενη «Συμμορία των Οκτώ» – για τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Wagner αυτή την εβδομάδα. Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CNN ανέφερε πρώτος για την ενημέρωση.

Σύμφωνα με την Washington Post, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εικάζουν ότι και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ενημερωθεί για τα σχέδια της Wagner τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν από την εκδήλωση της ανταρσίας. Ωστόσο, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο ABC News ότι ο Πούτιν σοκαρίστηκε εντελώς από το πόσο γρήγορα οι δυνάμεις της Wagner προχώρησαν μέσα στη Ρωσία, απειλώντας μέχρι και να φθάσουν στην Μόσχα.

Οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τελικά επιβεβαιώθηκαν και μολονότι μετά από περίπου 20 ώρες η κρίση εκτονώθηκε, οι εξελίξεις πυροδότησαν ανησυχίες στην Ουάσιγκτον για την ασφάλεια του πυρηνικού οπλοστασίου της Μόσχας.

Τα πυρηνικά

«Δεν έχουμε δει αλλαγές αναφορικά με τη διάταξη των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων», δήλωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στο Reuters, υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωσία φέρει μια ειδική ευθύνη να διατηρήσει τη διοίκηση, τον έλεγχο και τη φύλαξη των πυρηνικών της δυνάμεων και να διασφαλίζει ότι δεν θα αναληφθούν ενέργειες που θα θέτουν σε κίνδυνο τη στρατηγική σταθερότητα».

prigozin
Η τύχη του Πριγκόζιν

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Μόσχα έκανε κάποιες παραχωρήσεις για το μέλλον του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, την απομάκρυνση του οποίου απαίτησε ο Πριγκόζιν κατηγορώντας τον για ανικανότητα και διαφθορά. Ωστόσο  οι αναφορές δείχνουν ότι ο Πούτιν δεν θέλει να φανεί ότι διαπραγματεύεται την απόλυση του υπουργού με τον αρχηγό των μισθοφόρων.

Η αποπομπή του Σοϊγκού φέρεται να είχε υποσχεθεί στον Πριγκόζιν από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ο οποίος διαπραγματεύτηκε την αιφνίδια υποχώρηση της Wagner, το βράδυ του Σαββάτου. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε αργότερα ότι αυτό δεν αποτέλεσε ποτέ μέρος των συνομιλιών με τον Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να έχει φτάσει πλέον στη Λευκορωσία με αντάλλαγμα να κλείσει η ποινική δίωξη εναντίον του και να επιτραπεί στα στρατεύματά του να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους χωρίς να διώκονται.

Αλλά στην πραγματικότητα η τύχη του Πριγκόζιν είναι κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα, γιατί πλέον βρίσκεται στα χέρια του πιο πιστού συμμάχου του Πούτιν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ