Απεβίωσε ο Λόπεθ «Τιερί» Πένα

Απεβίωσε ο Λόπεθ «Τιερί» Πένα

Ο έγκλειστος πρώην αρχηγός της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA, Φρανσίσκο Χαβιέ Λόπεθ Πένα, πέθανε χθες σε νοσοκομείο του Παρισιού, ανέφερε το ισπανικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο 54χρονος Λόπεθ Πένα 54, γνωστός με το ψευδώνυμο Τιερί, πέθανε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο στο Pitie-Salpetriere νοσοκομείο στο Παρίσι. Βρισκόταν στη φυλακή από το Μάιο του 2008 μετά τη σύλληψή του στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Ο Λόπεθ Πένα έπασχε από σοβαρά καρδιακά προβλήματα και στις 11 Μαρτίου είχε μεταφερθεί από τη φυλακή Fleury-Merogis νότια του Παρισιού, στη μονάδα εντατικής θεραπείας του γαλλικού νοσοκομείου.

Ο Λόπεθ Πένα είχε “βαρύ” βιογραφικό στη βασική ΕΤΑ, καθώς διέταξε τον Δεκέμβριο του 2006 την βομβιστική επίθεση σε ένα υπόγειο παρκινγκ του αεροδρομίου της Μαδρίτης, όπου σκοτώθηκαν δύο μετανάστες από το Εκουαδόρ. Με την επίθεση αυτή τερματίστηκε και η ειρηνευτική συμφωνία με την ισπανική κυβέρνηση.

Γεννήθηκε στις 30 του Μάη του 1958, και πιστεύεται ότι εντάχθηκε στην ETA το 1980. Αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης για εκβιασμό, αρχικά έγινε υπεύθυνος για την απόκρυψη του οπλισμού της οργάνωσης, εκπαιδευτής νέων τρομοκρατών και μετέπειτα ανήλθε στην ηγετική ομάδα της ΕΤΑ. Η στιγμή της σύλληψής του, το 2008, θεωρήθηκε από την ισπανική κυβέρνηση σημαντική στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς το ηγετικό στέλεχος της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ διάφευγε της σύλληψης για 25 χρόνια.

Ο Λόπεθ Πένα θεωρήθηκε ότι είχε μερίδιο ευθύνης στην αποτυχημένη δολοφονική επίθεση κατά του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο το 2006, και πιστεύεται ότι είχε διατάξει πολλές από τις τρομοκρατικές ενέργειες της ΕΤΑ. Το 2006, ο Θαπατέρο ανακοίνωσε την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με την ΕΤΑ, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η ένοπλη εκστρατεία της ομάδας. Προς το τέλος της διαδικασίας ο Λόπεθ Πένα αντικατέστησε τον ηγέτη της ETA, Χόσου Τερνέρα στις επαφές με την κυβέρνηση, προβάλλοντας τις σκληρές απαιτήσεις των Βάσκων περί αυτοδιάθεσης τις οποίες η ισπανική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε.

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών τον Ιούνιο του 2007, ο Λόπεθ Πένα διέταξε επίσημα το τέλος της 14μηνης εκεχειρίας της ΕΤΑ και ξεκίνησε μια βίαιη εκστρατεία για να κάνει την κυβέρνηση να «πληρώσει» για την αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε τις νέες συνομιλίες με την ΕΤΑ. Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από ιστοσελίδα που συνδέεται με την αυτονομιστική εφημερίδα Gara, η ETA κατηγόρησε την κυβέρνηση για «διάλυση ενός χώρου διαλόγου και διαπραγμάτευσης ». Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι πάντως κάλεσε την ETA να διαλυθεί, λέγοντας μια τέτοια κίνηση θα «φέρει μόνο καλά αποτελέσματα για όλους».

Η ETA, η οποία ευθύνεται για το θάνατο περίπου 850 ανθρώπων από το 1968, ανακοίνωσε το οριστικό της ένοπλης βίας τον Οκτώβριο του 2011. Έχει αποδυναμωθεί σοβαρά από τις συλλήψεις μελών της, ενώ και η στήριξή της στη χώρα των Βάσκων φθίνει συνεχώς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ