Απάντηση Πούτιν στον Ερντογάν: Αντικειμενική αναγκαιότητα η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Eκτιμήσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την αναγνώριση από τη Ρωσία των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ αντάλλαξαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η ληφθείσα απόφαση σε συνθήκες επιθετικότητας των ουκρανικών αρχών στο Ντονμπάς και η κατηγορηματική τους άρνηση να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ, ήταν αντικειμενική αναγκαιότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Με τη σειρά του ο Ερντογάν «ανέπτυξε τις γνωστές του απόψεις σ’ αυτό το ζήτημα», επισημαίνει η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν συζήτησε το θέμα της επεξεργασίας των μακροπρόθεσμων νομικών εγγυήσεων ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, όπως και ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την απογοήτευση του για την αντίδραση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η οποία ισοδυναμούσε με μια απόπειρα να αγνοηθούν οι νόμιμες ρωσικές ανησυχίες και απαιτήσεις».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ρωσοτουρκικές επαφές σε διάφορα σχήματα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση από την τουρκική προεδρία, o Eρντογάν προειδοποίησε ότι “η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει κανένα μέτρο που πλήττει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης στον Πούτιν “ότι μια στρατιωτική σύγκρουση (στην περιοχή) δεν θα ωφελήσει κανένα” και επανέλαβε την πρότασή του να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης, πρόσθεσε η προεδρία που δεν διευκρίνισε τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.

H Τουρκία δεν αναγνωρίζει ενέργειες κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αναφέρει η τουρκική προεδρία, μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητα κράτη. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι εκτιμά τη στενή συνεργασία του Πούτιν σε περιφερειακά ζητήματα και θα ήθελε αυτή να συνεχιστεί. Η αναγνώριση του Πούτιν προκάλεσε αντιδράσεις και κυρώσεις από τις δυτικές χώρες.

Να σημειωθεί ότι μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο και αντιτίθεται επί της αρχής στην επιβολή κυρώσεων. Προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στην κρίση και προειδοποίησε για τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης.

“Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε την έκκλησή του για την επίλυση του θέματος μέσω διαλόγου, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να έρθει η διπλωματία στο προσκήνιο και ότι (η Τουρκία) συνεχίζει την εποικοδομητική της στάση και στο ΝΑΤΟ”. Νωρίτερα, Ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς με την Ουκρανία ή τη Ρωσία.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.