Ερντογάν σε Πούτιν: Η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει κανένα μέτρο που πλήττει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο προειδοποίησε ότι “η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει κανένα μέτρο που πλήττει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την τουρκική προεδρία, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης στον Πούτιν “ότι μια στρατιωτική σύγκρουση (στην περιοχή) δεν θα ωφελήσει κανένα” και επανέλαβε την πρότασή του να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης, πρόσθεσε η προεδρία που δεν διευκρίνισε τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.

H Τουρκία δεν αναγνωρίζει ενέργειες κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αναφέρει η τουρκική προεδρία, μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητα κράτη. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι εκτιμά τη στενή συνεργασία του Πούτιν σε περιφερειακά ζητήματα και θα ήθελε αυτή να συνεχιστεί. Η αναγνώριση του Πούτιν προκάλεσε αντιδράσεις και κυρώσεις από τις δυτικές χώρες.

Να σημειωθεί ότι μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο και αντιτίθεται επί της αρχής στην επιβολή κυρώσεων. Προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στην κρίση και προειδοποίησε για τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης.

“Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε την έκκλησή του για την επίλυση του θέματος μέσω διαλόγου, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να έρθει η διπλωματία στο προσκήνιο και ότι (η Τουρκία) συνεχίζει την εποικοδομητική της στάση και στο ΝΑΤΟ”. Νωρίτερα, Ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς με την Ουκρανία ή τη Ρωσία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ